Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN, a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportjának vezetõje: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Egyrészt örömmel kellene nyugtáznom Akar államtitkár úr ígéretét és szándéknyilatkozatát, amelyet ebben az ügyben mondott. Részben Sepsey Tamás is utalt már rá: igazában nem a szándékokat kérdõjelezzük meg. De hozzá kell tennem, itt elsõsorban egy olyan pénzvilágbeli mozgásról van szó, ahol egy elejtett mondatnak is százmilliós következményei vannak.

Nem humorizálni akarok, de szeretnék emlékeztetni arra, mert történelmi tény, hogy amikor egyszer Fehér Lajos kártyázás közben egy megjegyzést tett a sertésekre, ez több százezer sertés lemészárlását hozta maga után, mert úgy értékelték a gazdák, hogy jelentõsége van egy ilyen mondatnak, a magánszférában. Hátha még amikor arra születik a vagyonkezelõk döntése, hogy készpénzért akarnak privatizálni, és miután ezt deklarálják, elkezdõdik egy vita, hogy egyáltalán van-e erre jogalapjuk.

A problémát én abban látom, hogy van egy állami szándék és van egy olyan, jelenlegi törvényi keretek között mûködõ állami vagyonkezelõ tulajdonosi szervezetrendszer, amelyik többfejû. Ennek a szervezetrendszernek a szándéknyilatkozatai és konkrét cselekményei nem esnek egybe a deklarált kormányszándékokkal.

Ezt szerette volna - gondolom - Sepsey Tamás a kormánynak és a parlamentnek a tudomására hozni: hozzuk szinkronba a kormányzati szándékot és a vagyonkezelõ szervek mozgásterét, mert azt mondani, hogy az a 80 milliárd, ami év elején össze lett csomagolva, már ki van csomagolva, és mégsem oda megy, de majd hozunk egy törvényt ebben az ügyben. Ez azt jelenti, hogy hozunk... Sajnos ezeknek a kárpótoltaknak van egy jelentõs olyan része is - igen, az eredeti kárpótoltaknak - akiknek lehet, hogy az a három hónap is legfeljebb már a koszorút fogja a sírjukra elhelyezni, és nem az életükben hoz javulást.

Tehát kedves képviselõtársaim, itt minden perc késõ. Most kellene a meglévõ törvénycsomagokból. Elhiszem, hogy kényelmetlen sorban állni - ezt sikerült is megszüntetni. A sorbaállást kétféleképpen lehet megszüntetni: kielégítem a sorbaállókat vagy lehúzom a redõnyt és elmondom, mint a nagyváradi mészáros, hogy egyáltalán nincsen hús.

Tehát azt hiszem, ebben az ügyben nem érünk rá megvárni az új törvényt. Örülök Akar László rendkívüli optimizmusának, hogy a jelenleg benyújtott és elõttünk lévõ törvénykezési menetrendbõl - amelyet a házbizottság már megkapott - kiolvashatóan én semmi esélyt nem látok, hogy egy új privatizációs törvénycsomag négy-hat héten belül a parlamentben elfogadásra kerüljön. Nekünk is voltak ilyen illúzióink, aztán ott maradt száz törvény a polcon.

Kérem szépen, ezt nem tudják a kárpótoltak - sem életkoruknál fogva, sem a pénzpiac reagálásánál fogva - megvárni, mert itt igenis pillanatokon belül értéktelenednek a jegyek.

Azt javaslom, hogy ne az ellenzéket kérdezzék ebben a parlamentben, tessék szíves lenni elolvasni a teljes sajtót. Gondolom, a Pénzügyminisztériumban ma is van sajtófigyelõ szolgálat, mint az én idõmben volt, és csak meg kell nézni, hogy a Népszabadságtól a Magyar Hírlapon keresztül az összes gazdasági szaklapig a kárpótlási jegyek elértéktelenedésérõl szóló történeteket olvassuk.

Még egyszer mondom, nem elég a szándékot sem elmondani. A parlamenti vitában a kormányprogramnál a termelõszövetkezetek kérdése is felmerült: ott is lehet szándékokat mondani, de tízmilliárdos nagyságrendû, sok tízmilliárdos kárpótlási jegy a szövetkezetek tönkretételében is szerepet játszik, ha nem tudnak vagyonhoz jutni. Õk is becsapva érzik magukat, nem csak állampolgárokról van itt szó.

Azt kérem, ebben az ügyben a kormány tényleg vegye fontolóra: a törvényhozási csomag után ebben az ügyben tényleg az a helyzet állhat elõ, ami elõfordult nagy részben más országokban is, ahol másképpen a privatizációs kuponok jelentek meg, pillanatokon belül néhány érdekeltségi csoport kezében összpontosulnak ezek, és a végén lehet, hogy nem azokat fogjuk kárpótolni, akiket illenék és akiket a törvény megcélozott, hanem éppen úgy jönnek össze a dolgok, hogy azok ismét kárt szenvednek, és becsapva érezhetik magukat, akiket illet - magánszemélyek és jogi személyek egyaránt -, és egy egész más körbe kerül. El lehet húzni ezt odáig, és ott nagy extraprofitra szert tenni, de nagyon remélem, hogy a deklarált szándékok és a cselekvések egy irányba fognak mutatni.

Ebben a reményben örülök annak, amit Akar László mondott, de örülnék, ha ennek a mozgatórugóiba bele tudnának nyúlni az állam által felügyelt, az állam által jogilag ellenõrzött vagyonkezelõ szervezeteknél. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage