Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Interpellációt nyújtok be a földmûvelésügyi miniszter úrhoz és a pénzügyminiszter úrhoz.

Tisztelt Miniszter Urak! A mezõtúri Ilona-malom ügye az interpellációm tárgya. A mezõtúri gazdák, mint a területen illetékes országgyûlési képviselõjükhöz, azzal a panasszal fordultak hozzám, hogy a mezõtúri Ilona- malomban a vámõrlést meg akarják szüntetni. Ez felháborodást okozott a gazdák körében: megszûnik az õrlési lehetõség. A legközelebbi malom 30 kilométerre van, Törökszentmiklóson.

Mezõtúron 27 ezer fõnyi lakosság él, és ennek körülbelül 60 százaléka, 16 ezer fõ érdekelt a mezõgazdaságban. Indokként a malom vezetése az alacsony õrlési díjat említi, amit én nem tudok elfogadni.

Itt teszem fel a pénzügyminiszter úrnak a kérdést. Száz kilogramm búza õrlési díja 700 forint plusz 25 százalék áfa, ami összesen 875 forint minden megõrölt 100 kilogramm búza után. Kérdezem tehát, hogyan gondoljuk mi most a mezõgazdaság talpraállítását, amikor is nem futja ki a búza felvásárlási ára az õrlési díjat.

Tájékoztatásul mondom el, hogy a takarmánybúza 800 forint/mázsa, az étkezési búza ára 950 forint/mázsáig terjed. Ehhez még állami szubvenció jöhet, ami bármikor megvonható.

Megjegyezni kívánom, még a mezõgazdaságnak ebben a súlyos helyzetében, hogy 8 kilogramm búza ára 1 kilogramm fehér kenyér árával azonos összeg.

Kérem a miniszter urakat, adjanak nekem magyarázatot és választ, hogyan gondolják a mezõgazdaság támogatását, amikor még drágán sem õrölhetik meg a gazdák gabonájukat? Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy gazdasági ellehetetlenülés állapotát elõidézõ alacsony felvásárlási árak a gazdasági tisztesség szintjére felemelkedjenek, és ne uzsoraárakon kapják meg a mezõgazdasági termelõk a munkájukhoz szükséges szolgáltatásokat.

Várom az önök körültekintõ és megalapozott válaszát, mivel választóimmal szemben alapvetõen az a kötelességem, hogy a képviselõi jogállásomból fakadó minden lehetséges eszközzel fellépjek a Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdatársadalmát érintõ, fentebb vázolt méltánytalan helyzet mielõbbi orvoslásáért. Ameddig a természetbeni vámõrlés nem lesz bevezetve, a parasztság nem nyugszik meg. Nyolc-tíz százalék volt a vámõrlés évszázadokon keresztül. Ha ez meglesz, akkor beszélhetünk esélyegyenlõségrõl, de ameddig egyes ágazatok...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage