Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Interpellációjára a pénzügyminiszter úr nevében is válaszolok.

Örömmel tájékoztatom arról, hogy a már privatizált mezõtúri Ilona-malom nem szünteti meg a vámõrlést. Az elõírt éves karbantartás és fertõtlenítés után folytatja termelõnként öt mázsáig, és az ön által említett árnál száz forinttal olcsóbban mázsánként. Felajánlják az õrlést a bevitt termény bizonyos hányada, tehát vám ellenében is.

A malomipari õrlés forgalmiadó-kulcsa valóban 25 százalékos, amelyet az alanyi adómentességet nem választó egyéni vállalkozók visszaigényelhetnek, a különleges jogállású mezõgazdasági tevékenységet folytatóknak, magyarul a kistermelõknek pedig a felvásárlási áron felül fizetett kompenzációs felárban térül meg áfaköteles árutermelés esetén.

(14.20)

Az árak és a szolgáltatási díjak piaci partnerek, piaci viszonyok kapcsolatában alakulnak ki, a kormányzati ráhatás a garantált árak meghirdetésében és a tisztességes versenyfeltételek érvényesítésében jelenik meg - közvetlen beavatkozásra mód nincs. Az õrlési díjnak a liszt és a korpa árában kell megtérülnie és nem a gabonáéban. Az árarányok viszont elgondolkodtatóak.

A mezõgazdaság fejlesztésének csak két elemérõl szólok - szûkös idõkeretem miatt. Tavaly megkezdõdött és az idén folytatódik a mezõgazdasági árak növekedése az átlagos termelõi áremelkedést meghaladó mértékben, és az elfogadható árak lesz alapja a mezõgazdaság talpra állításának, amihez mi segítséget nyújtunk már az idén is azzal, hogy a pótköltségvetésben az 1994-re jóváhagyottnál jelentõsen magasabb összegû támogatás elfogadását terjesztjük önök elé.

Ez a megnövekedõ támogatás lehetõvé teszi a búza exportösztönzését, ami a hazai felvásárlási árakat a kívánatos szintre emeli. A jövõ évi keretbõl pedig nagy összegekkel fogjuk támogatni a mezõgazdasági termelõk beruházásait, gépvásárlását. Az ésszerû támogatás, a privatizáció és a termelõk összefogása együttesen vezet el a túlzottan magas szolgáltatási árak kialakulásának a megakadályozásához.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Kérem, válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage