Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Ön elõtt is ismeretes, hogy problematikussá vált a nyugdíjaknak 1994. január hó l-jétõl beígért nyolc százalékos felemelése.

Az elektronikus sajtóból és a napilapokból, újságírói nyilatkozatokból köztudott, hogy egyes vezetõ állásúakkal olyan munkaszerzõdéseket kötöttek, melyek akár néhány hónapi munkavégzés megszüntetésével több, egyes esetekben tízmillió forint összegû végkielégítést juttattak.

A jelenség az ország polgárait felháborítja.

A várható pótköltségvetés csökkenteni kívánja a közalkalmazottakra, az oktatásra és az egészségügyi intézményekre elvitathatlanul szükséges összegeket, holott e területeken dolgozó munkavállalók jövedelme közismerten igen alacsony.

(14.30)

Az egészségügyi intézmények alacsony szintû ellátottsága azok fenntartását, mûködésüket veszélyezteti. A becslések szerint köztudomásúvá vált, hogy az országban az eltitkolt jövedelmek a bruttó hazai termék, GDP harmadát is elérik. Feltûnõ a törvényes jövedelemmel alá nem támasztott gazdagodás. A kárpótlásokra nincsen fedezet. Az alkotmány 27. §-a, az Országgyûlés Házszabályának 60. §-a alapján a felvetettekkel kapcsolatosan miniszter úrhoz az alábbi kérdéseket intézem.

1. Mit szándékozik tenni miniszter úr a jövõre nézve a magas végkielégítéseket megállapító vezetõi munkaszerzõdések a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányosságának megfelelõ megváltoztatására, arra való tekintettel, hogy a magas végkielégítések mögött nincsen tényleges termelõ tevékenység.?

2. Milyen pénzügyi, gazdasági ok indokolja, hogy a termelési eredménnyel nem járó nagy összegû végkielégítések kifizetésére van fedezet, de a kárpótlási összegeknek, melyek mögött jogtalanul elvett vagyon és törvénytelen szabadságelvonás vagy ártatlanul kioltott élet áll, nincsen vagyoni fedezet.

3. A nyugdíjak tervezett felemelésére, a közalkalmazottak bérfejlesztésére, oktatási célokra és az egészségügyi intézmények kielégítõ mûködtetésére a pótköltségvetés nem biztosít megfelelõ összeget.

Vajon a nyugdíjemelés elvonása és az említett ágazatoktól elvonandó összegek biztosítják a magas végkielégítésre fordítandó összegek pénzügyi alapjait?

4. Milyen intézkedéseket szándékozik tenni a pénzügyi kormányzat a jogellenes, adóeltitkolással járó gazdasági tevékenységek s az országosan elburjánzott korrupció felszámolására?

Kérem miniszter urat, szíveskedjék kérdéseimre választ adni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage