Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyûlés! Médiatörvény híján úgy gondolom, hogy a mûvelõdési és közoktatási miniszter úr illetékes arra, hogy a parlamentet érintõ médiakérdésekkel kapcsolatban értelmezést adjon, hisz' feltételezhetõen a média exlex után ez a terület a kompetenciája körébe tartozik.

A Magyar Hírlap 1994. évi augusztus 2-i számában Horváth Ádám úr, az ellenzék megkérdezése nélkül kinevezett ideiglenes tévéelnök a Magyar Távirati Irodának azt nyilatkozta, hogy szeptember elejétõl új mûsorstruktúra alapján fognak sugározni. Ehhez még Székely Ferenc úr, a Magyar Televízió alelnöke hozzátette, "némileg változnak a parlamenti közvetítések elõtti élõ interjúk, segítenek értelmezni a parlamenti ülés aznapi várható eseményeit."

Ez azt jelenti-e miniszter úr, hogy amire az idõsebbek sokan szorongva emlékeznek, újra lesz a tévében valami Szabad Nép-félóra, amely megmagyarázza, mit fog mondani az Országgyûlés tisztelt képviselõje?

Hogy nem is fontos már a felszólalásra odafigyelni, mert megtörténik a mondandók elõzetes cenzúrázása, hatásának lerontása? Ez belefér a liberális minimumba, a képviselõi szólásszabadságba, az európai parlamentekben ma már általánosan szokásossá vált gyakorlatba?

Álláspontom szerint szükségtelen a parlamenti képviselõk várható felszólalásainak és az ülésen történteknek a parlamenti közvetítés elõtti sajtó útján történõ értelmezése. Az ilyen értelmezési segítség eleve befolyásolhatja még a parlamenti eseményeket megelõzve az állampolgárok véleményének kialakítását, amire pedig a sajtótörvény nem ad lehetõséget.

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni a tisztelt Házat, mélyen tisztelt miniszter úr, milyen intézkedéseket szándékozik tenni a képviselõi szólásszabadságnak a tévé elõzetes kommentárjaival történõ korlátozásának megakadályozására? Köszönöm szépen. (Taps.)

(14.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage