Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Köszönöm a kérdését is képviselõtársamnak. Azért teszem ezt, mert azt hiszem, ez is egy alkalom, hogy néhány kérdést így talán a Ház plénuma elõtt is tisztázhatunk egymással. Azt hiszem, tudok megnyugtató választ adni Gyõriványi Sándor kérdésére, de mielõtt ezzel kezdeném, engedje meg, hogy a kérdésében rejlõ néhány állítással kapcsolatban hadd mondjam el az álláspontomat és a véleményemet.

Elõször is: mint illetékes miniszterhez intézte hozzám a kérdést. Annyit hadd tegyek ehhez hozzá, hogy az én illetékességem igen szûk körû ezen a területen. Talán a képviselõ úr is tudja azt, hogy az 1070/1994. számú kormányhatározat eredményeként a Televízió és a Rádió költségvetésével kapcsolatos bizonyos kérdések tartoznak a mûvelõdési és közoktatási miniszterhez, így információszolgáltatási, ellenõrzési és másfajta kérdések - ez tehát a költségvetésre vonatkozik. Ezt nem véletlenül hangsúlyozom, mert nagyon határozottan szeretnénk távol tartani magunkat - és ez a kormány álláspontja - mindenfajta tartalmi beavatkozástól a Rádió és a Televízió mûködésébe.

Másfelõl: a képviselõ úr azt is említette, hogy exlex állapot van a médiaterületen. Nincs exlex állapot, folyik a médiatörvény elõkészítése; és van egy 1974-es hírhedt minisztertanácsi rendelet, amelyrõl meg kell valljam, a saját véleményem is az, nagyon sajnálom, hogy egyelõre hatályban kellett tartani. Nem tudtunk mást tenni, hiszen az Alkotmánybíróság ide vonatkozó döntése értelmében nem lehetett hatályon kívül helyezni. Nyilván a képviselõ úr is tudja azt, hogy a koalíciónak ez szándéka volt. Ezért is szeretnénk azt, hogy minél hamarabb ide kerüljön a médiatörvény, hogy ez az állapot megszûnjön - de nincs exlex állapot, ezt szeretném még egyszer hangsúlyozni.

Harmadrészt: Horváth Ádámot úgy aposztrofálta képviselõ úr, mint az ellenzék megkérdezése nélkül kinevezett ideiglenes tévéelnököt. Elõször is az ellenzék meg lett kérdezve - az más kérdés, hogy az ellenzék nem nyilvánított véleményt ebben az ügyben, hiszen kivonult arról az ominózus bizottsági ülésrõl... (Közbeszólás a jobb oldalról: Ez nem igaz!)..; másfelõl pedig nem ideiglenes tévéelnök Horváth Ádám, hiszen teljesen normális módon gyakorolja a tévéelnöki jogokat, nem pedig ideiglenes felhatalmazással.

Végezetül a képviselõ úr kérdésére válaszolok, hogy várható-e bármiféle beavatkozás a parlamenti közvetítések rendjébe. Horváth Ádámot megkérdeztem, azonkívül Székely Ferencet is igyekeztem megkérdezni, de õt nem tudtam elérni, helyette viszont Kasza Lászlót kérdeztem meg errõl a kérdésrõl. A következõ információkat kaptam, és ezt nagyon szívesen megosztom a képviselõ úrral:

Félreértésrõl van szó, semmiféle ilyesmit nem terveznek. Amire Székely Ferenc az interjúban utalt, az annyit jelent, hogy szeretnék megkérdezni a különbözõ parlamenti pártok képviselõit, vezérszónokait, és szeretnék õket megkérni arra, hogy a parlamenti ülések elõtt néhány percben összefoglalva mondják el azt, hogy körülbelül mi lesz az a fõ téma, amirõl aznap a parlamenti ülés szólni fog. Ez az, amire õ úgy célzott, hogy a jobb tájékoztatás érdekében szeretnék ezt megtenni, hiszen nem biztos, hogy egyfelõl mindenki végig tudja és végig akarja nézni a hosszú vezérszónoki rendszert, másfelõl bizony gyakran nem biztos, hogy abból kiderül az, hogy pontosan mi a legfontosabb politikai üzenete az adott szónoklatnak.

Tehát ez a célja ennek, amirõl Székely Ferenc szólt, ez az új mûsorstruktúrába illeszkedõ rend. Úgyhogy azt hiszem, képviselõ úrnak egyáltalán nem kell félnie attól, ami sajnos ebben az országban az elmúlt évtizedekben valóban gyakorlat volt - tehát ebbõl a szempontból a kérdésben megfogalmazott aggodalomnak bizony vannak történelmi alapjai - a televíziónak egyfajta manipulálásával. Az elmúlt évtizedekben tapasztaltuk ezt, és sajnos az elmúlt években is kaptunk ebbõl ízelítõt.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a koalíciós pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage