Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elnézést e rövid késedelemért, nem tudtam, hogy én vagyok az elsõ hozzászóló. A Kereszténydemokrata Néppárt véleményét mondom el a választási törvény tervezetével kapcsolatosan.

Elöljáróban szeretném leszögezni a Kereszténydemokrata Néppártnak azt a véleményét, hogy ezt a törvényódosítást jelenleg idõszerûtlennek, elhamarkodottnak, átgondolatlannak, szükségtelennek ítéljük. Ez már önmagában is elegendõ lenne arra, hogy halasztást kérjünk, de nem ez a fõ kifogásom. A fõ kifogásom az, hogy az egész anyagból kitûnik az a rosszul leplezett, talán nem is igazán leplezett szándék, amely a hatalom minden területére kiterjedõ, a társadalom velejéig ható megszerzésére irányul. Ezért vagyunk szenvedõ alanyai annak a politikai színjátéknak... (Petõ Iván közbeszólására:) Elnézést kérek, igen tisztelt SZDSZ-frakció, egy picit lassabban fogom olvasni... Tehát ezért vagyunk szenvedõ alanyai annak a politikai színjátéknak, amelyben a kormányzat és a koalíció az antidemokratikus lépésektõl a törvénytelenségig minden eszközt megengedhetõnek tart céljai elérése érdekében. A cél pedig a parlamentáris diktatúra elérése.

Gondoljunk csak a nyugdíjemelés körüli taktikázásra, demagógiára és törvénytelenségre! (Zaj a bal oldalon.) Tisztelt kormánypárti Képviselõtársaim! Önök korábban 14 százalékot követeltek, értékállóságot ígértek, és jelenleg nagy kegyesen megadják vélhetõen a törvényes 8 százalékot...

De visszatérve a módosító javaslatra, önök nyilván joggal úgy vélik, hogy a be nem tartott ígéretek miatti népszerûségvesztést a választójogi törvény módosításával kell ellensúlyozni.

A továbbiakban a KDNP néhány konkrét kifogását ismertetem. Mint már említettem, az egyfordulós választás a részvételi küszöb eltörlésével a demokratizmus megcsúfolása, a testületek legitimitásának csökkentése. A kereszténydemokraták továbbra is kitartanak a választási küszöbérték fenntartása mellett. Ugyanakkor az anyagban szerepel a 4 százalékos küszöbérték, amit nem értünk, hogy hogyan illik bele ennek a logikájába.

Második: kifejezetten hibásnak tartjuk, hogy a megyei jogú városokat kizárják a megye egészébõl és a megyei önkormányzatból.

Harmadik: az egy megyében állítandó két listát - 10 ezer alatti és 10 ezer feletti - mûködõképtelennek tartjuk. A korábbi tervezetben megfogalmazott, az országgyûlési körzetekhez kapcsolódó megoldás véleményünk szerint jobb volt.

Indokolatlan a fõváros jogkörének növelése a kerületek rovására, illetve indokolatlan a fõváros beintegrálása ebbe a törvénybe.

Számos önkormányzati embertõl hallottam, hogy a jelenlegi választási rendszer jól mûködik, elõfeltétele az önkormányzatok hatékony mûködésének, amely az elmúlt idõszakban gyakorlatilag kialakult.

Különösen hibásnak tartjuk a kompenzációs lista tervezett formáját. Köztudott, hogy a hatályos választási törvény konszenzussal elfogadott formája nem a társadalmi igazságosság csúcsa. De a lényeg az, hogy mûködött, és ez nagyon fontos. Az állításom igazolására egyetlen példát veszek a parlamenti választások idõpontjából. A leadott szavazatok szerint az MSZP-nek mindössze 128 mandátum járna; ha az 5 százalék miatt kiesettek mandátumát szétosztjuk, akkor ez a szám 144. Azt hiszem, ehhez nem kell külön kommentárt fûznöm. Az önkormányzati választásokon a 10 ezer lakos feletti településeken lényegileg ugyanez a szisztéma érvényesül.

Visszatérve tehát a tervezett módosításra, tudomásul kell vennünk, hogy bármennyire is kívánatos lenne, hogy a választópolgárok személyre szavazzanak, a dolog nem így mûködik. Az egészen kicsi települések kivételével a választók bizony keményen pártokra szavaznak. Ez pedig azt jelenti, hogy a listás szavazatok eleve leértékelt jelentõségûek. A listás helyek számának tervezett csökkentése további leértékelést jelent - ez indokolatlan. A KDNP csak az arányos csökkentést tudja elfogadni.

Mi tehát a politikai indoka a javaslatnak? A kompenzációs lista természetesen várhatóan nem az MSZP-nek hoz elõnyt. Ez pontosan a csökkenõ népszerûségû SZDSZ kompenzálását szolgálja. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.) A javaslat nagyon ügyesen próbálja a koalíció mindkét pártját jogtalan elõnyökhöz juttatni. Mindezek után tehát el kell utasítanunk MSZP-s képviselõtársaink olyan felvetését, amit úgy fogalmaznak meg, hogy ez a javaslat a demokratikus önkorlátozás mintapéldája.

Tisztelt Országgyûlés! Ha önök valóban demokratikus választási rendszert akarnak, akkor miért nem javasoltak egy tiszta listás variációt?

Reagálnunk kell az olcsó választás unos-untig hangoztatott jelszavára is. Ez a szlogen olcsó demagógia, amellyel a kormánypártok a választókat akarják megtéveszteni. Ezt egy egyszerû példával tudom érzékeltetni. Korábban többször elhangzott, hogy mintegy 400 millió forint a többlet a kétfordulós választások esetében. Bízva abban, hogy a választás négy évre szól, akkor ebben az esetben a koalíció személyenként és évenként 10 forint megtakarítást ígér tehát. Azt hiszem, hogy ez igencsak olcsó ár a demokratizmus félretételéért. A parlamenti demokráciákban a demokratizmus a KDNP véleménye szerint egyébként sem lehet az erõltetett takarékoskodás áldozata. (Folyamatos zaj.)

Végezetül hadd érzékeltessem javaslatukkal kapcsolatosan egy személyes véleményemet. Az elmúlt héten Szegeden leállított az utcán egy MSZP- szimpatizáns ismerõsöm. Többször elmondta, hogy nem ezt a népellenes politikát várták az új kormánytól, és keményen elmarasztalt, annak ellenére, hogy tudta, hogy KDNP-s képviselõ vagyok. Nehezen tudtam megmagyarázni, hogy a kormány és a koalíció hibáiban vétlen vagyok. Miután megértette, hogy a KDNP nem felelõs az MSZP, illetve az SZDSZ általa megfogalmazott bûneiért, lelkemre kötötte, hogy tolmácsoljam véleményét a parlamentben. (Folyamatos zaj.)

Igen tisztelt kormánypárti Képviselõk! Tekintsenek el attól, hogy szó szerint tolmácsoljam eme MSZP-szimpatizánsnak a véleményét, csak a lényegét mondom. Tehát, hölgyeim és uraim, az MSZP-s választók sem ilyen felesleges idõpocsékolást vártak önöktõl, mint amilyen ennek a választási törvénynek a vitája. (Kuncze Gábor: Tehát akkor zárjuk le...) A kereszténydemokrata frakció pedig jelzi, hogy nem támogatja az önkormányzati választásokra vonatkozó törvény módosító javaslatait.

Köszönöm szépen a megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon, szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage