Varga Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A napok óta tartó vitát, az ellenzéki oldalról elhangzott érveket hallgatva a viccbéli nyuszi esete jutott eszembe, akit a farkaskölykök hol azért vertek meg, mert volt kalapja, hol pedig azért, mert nem. Itt most tulajdonképpen egy olyan vita folyik, amelyben az ellenzék mindenáron be akarja bizonyítani, hogy mi egy antidemokratikus törekvésnek vagyunk a részesei, kezdeményezõi. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogyha egy másik elõterjesztést tettünk volna - mondjuk azt, ami itt többször elhangzott az önök padsoraiból, hogy halasszuk el a választásokat, mondjuk jövõre és nyugodtan beszéljük meg a módosításokat -, akkor önök ugyanígy alkotmánysértéssel vádoltak volna bennünket,...(Zaj, közbeszólások az ellenzék soraiból: Ki kell próbálni!)...ha másért nem, azért, amiért már ebben a Házban az alkotmánysértés fogalomköre elhangzott, azon az alapon, hogy Magyarország demokratikus jogállam.

Ugyanakkor azt hiszem, talán érveket is lehetne az érvekkel szemben felhozni és Salamon képviselõtársamnak szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy mindaz, amit az országgyûlési képviselõ-választással kapcsolatban elmondott, az igaz. Ugyanakkor a helyhatósági választásokon mind az elsõ fordulóban, mind a második fordulóban a részvétel általában 10 százalék körüli volt, sõt a második fordulóban egyértelmûen 10 százalék alatti; ezt egyébként konkrét példákkal, az én körzetembõl is tudom mondani... (Zaj az ellenzék soraiban. - Dr. Szabó Iván: Mennyi?)...az idõközi választások alapján is.

Tehát akkor, amikor azt mondtuk, hogy olcsóbbá kellene tenni ezt a választást - hiszen az emberek a második fordulóban nem használják ki a lehetõségeiket, amelyeknek egyébként a demokráciában valóban meg kellene lenniük -, ez volt az indok, és kérem képviselõtársaimat, hogy ezt vegyék figyelembe a szavazásnál. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage