Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Igen Tisztelt Elnöknõ Asszony! Tisztelt Ház! Szorgalmasan hallgatva, jegyezve a felszólalásokat, engedjék meg, hogy egy-két elvi álláspontomat kifejezzem.

A demokrácia a népakarat megvalósítása. A népakarat a nemzet. Minden párt arra törekszik, hogy programjával megnyerje a választók többségét, és kormányra kerüljön. Amint kormányra került vagy kerültek, már nem a pártjukat képviselik a klasszikus demokráciában, hanem a nemzetet. S az a párt, pártok vagy kormány, amely ezt az elvet nem tartja be, nem a demokrácia útján, hanem az önkény felé halad.

A demokrácia a megegyezés, sõt kiegyezés keresése, ugyanakkor az önkény csupán beleegyezést igényel. Történelmünk nem más alkotmányjogilag sem, mint az önkény elleni tiltakozás. Népünk soha hosszú távon nem viselte el. Az a kormány, amely az önkényt akarja megvalósítani, nemcsak az ellenzéket teszi félre, hanem a nemzet akaratát sem valósítja meg.

Az önkormányzati szavazati küszöb megváltoztatása az antidemokrácia küszöbe, amelyet demokratikus ember nem léphet át. Megtörténhetik, hogy egy olyan választókerületben, ahol tízezer a választásra jogosultak száma, 20 százaléka leszavaz, 2300-400 szavazattal meg lehet nyerni a választást, tehát a választásra jogosultak 3-4 százalékával.

(10.30)

Ez nem demokrácia. Amennyiben azt a választ hallanánk a kormány oldaláról, miért nem mennek el az ellenzék oldaláról szavazni, a válaszom az, hogy nem volt lehetõsége az ellenzéknek 40 évig pártot szervezni. Az emberek hamarább hagyják el feleségüket, mint sokszor a pártjukat, és sokszor, ha el is hagyják, nagyon nehezen szavaznak a másik oldalra.

Tisztelettel kérem a kormánypártokat s a kormánypártoknak a képviselõit, hogy igyekezzenek a nemzet akaratát, az ellenzék akaratát is megvalósítani, és ne igyekezzenek egy politikai megszállásra. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage