Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! A kormány nagyon helyesen célul tûzte ki a korrupció megfékezését, megakadályozását, sõt amennyiben ez lehetséges, teljes megszüntetését. Ennek során a "tiszta kéz", az "olcsó kormány" hangzatos kijelentések jelennek meg a sajtóban, arról beszélnek, hogy az állítólagos kliensrendszert meg kell szüntetni Magyarországon.

Ennek során érthetetlennek tûnik számomra egyrészt az Országgyûlés ama döntése, amely a polgármesterek és az országgyûlési képviselõk vonatkozásában az összeférhetetlenséget részben feloldotta; másrészt az a tény, hogy amikor arról ír és beszél a sajtó, hogy a miniszterelnök úr tanácsadó testületének tagjai társadalmi munkában, ingyen látják el áldozatos tevékenységüket, akkor kiderül, hogy a miniszterelnök úr tanácsadó testületének jó néhány tagja a Fotex igazgatótanácsában vesz részt, és tudomásom szerint több mint négyszázezer forint havidíjat vesznek fel e tevékenységükért.

Arról beszélünk itt, tisztelt Ház, hogy az országgyûlési képviselõk ne láthassanak el a jövõben különbözõ igazgatósági és felügyelõbizottságokban állami vállalatoknál tagságot. Arról beszélünk, hogy az országgyûlési képviselõk tudományos és oktatói tevékenységet se lássanak el majd a jövõben. Errõl egyébként a Magyar Szocialista Párt igen tisztelt frakcióvezetõje nyilatkozott nem is oly régen a televízióban.

Az a véleményem, tisztelt Ház, hogy itt a közvélemény félrevezetése folyik - fecseg a felszín és hallgat a mély... (Zaj.) Arról nem beszélünk, hogy Magyarországon is nagyon könnyen összefonódhat a politika és a gazdaság, s tudjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek. S arról beszélünk, hogy megszüntetjük a kliensrendszert, de olyan személyi döntések születtek az elmúlt idõszakokban, hogy régi, "kipróbált" emberek kerültek fontos igazgatósági tanácsokba, felügyelõbizottsági tanácsokba.

Tisztelettel kérem a pénzügyminiszter urat, hogy szíveskedjék a Házat tájékoztatni, mit tesz e nem éppen etikus magatartások megakadályozására, illetve hogy e tisztségek is a korrupció elleni küzdelemnek a részét képezik vagy sem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage