Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Köszönöm a miniszter úr válaszát. Bár én nem kértem az alapítványi iskolákkal kapcsolatban tájékoztatását, interpellációmban erre nem tértem ki, annyit szeretnék azonban megjegyezni, hogy tudomásom szerint a korábbi idõszakban a kormányzatnak szándékában állt az alapítványi iskolákkal is közoktatási megállapodást kötni, sõt vannak is ilyen megállapodások - azt hiszem, a miniszter úr ezt nagyon jól tudja -, de az alapítványi iskolák zöme azért nem kívánt ezzel élni, mert akkor elesnek attól a jelentõs tandíjbevételtõl, amelyet általában szednek.

Visszatérve az egyházi iskolák kérdésére, a miniszter úr válaszában részben garanciát kaptam arra vonatkozóan - és ezt szeretném önök elõtt megismételni, mert remélem, jól értettem -, hogy a megkötött közoktatási megállapodásokat nem kívánják felbontani, nem kívánják felülvizsgálni, hiszen a miniszter úr úgy fogalmazott, hogy egyoldalúan nem kötik meg (sic!), tehát ezek a közoktatási megállapodások a jövõben érvényesek lesznek.

Ennek ellenére a miniszter úr a válaszának többi részével nem tudott egyértelmûen megnyugtatni sem engem, és azt hiszem, különösen nem tudta megnyugtatni azt a sok szülõt, azt a nagyszámú érdeklõdõt, akik a gyermekeiket egyházi iskolákba szeretnék íratni. Szeretném hangsúlyozni azt, hogy minden egyházi iskolában négyszeres-ötszörös a túljelentkezés.

Mindezek figyelembevételével, bár a miniszter úr válaszában - szeretném még egyszer hangsúlyozni - ígéretet tett arra, hogy az egyházi iskolákkal az elõzõ kormány által kötött megállapodást nem fogják egyoldalúan felbontani, mégis a válaszának többi részébõl azt a következtetést vontam le, hogy nem kíván számottevõ lépéseket tenni annak érdekében, hogy az egyházi iskolák hosszú távon ne kerüljenek hátrányos helyzetbe, ezért a miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni. (Moraj.) Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage