Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Horn Gyula miniszterelnök úr két politikai nagygyûlésen is megismételte, hogy a kormány vagyonadót szándékozik bevezetni. Érthetõ módon a társadalmat foglalkoztatja ez a kérdés, és felkapta a témát a sajtó is.

(14.40)

Egyes sajtófórumok az ingatlan megadóztatásáról cikkeztek, más sajtófórumokon a teljes vagyonadó bevezetésérõl esett szó. Miniszter úr egyik nyilatkozatában azt mondotta, hogy elhamarkodott, korai még a vagyonadó bevezetésérõl szólni, de nem tagadta, hogy a Pénzügyminisztériumban - bár embrionális állapotban - szerepel a vagyonadó témája a kidolgozandó javaslatok között. A nehézséget az okozza - szó szerint idézem Békesi miniszter úr szavait -, hogy "Egyelõre nincs olyan nyilvántartási rendszer, ami láthatóvá tenné a passzív vagyonokat, a látra szóló betéteket, a névtelenül birtokolt értékpapírokat - gondolom az aranytárgyakat, ékszergyûjteményeket, mûgyûjteményeket, és más passzív vagyonokat."

Kérdezem tehát, valóban szándékában áll-e a kormánynak a vagyonadó bevezetése?

Teljes körû vagy szelektív lesz a vagyonadó?

Milyen módszerekkel és eszközökkel szándékozik miniszter úr láthatóvá tenni a passzív vagyonokat?

Mikorra tervezi miniszter úr a törvényjavaslat beterjesztését?

Milyen mértékû vagyonadóra számíthat a társadalom, és hogyan érinti a ma még mintegy 70 százalékos állami vagyont a bevezetendõ vagyonadó, ha lesz ilyen? Avagy az egész kérdéskör csak politikai célokat szolgál, és az önkormányzati választásokra szeretne baloldali szavazatokat begyûjteni a társadalomtól?

Várom miniszter úr válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage