Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Szerteágazó kérdéseire megpróbálok röviden válaszolni.

Azzal kezdem válaszomat, hogy a kormánynak van felhatalmazása arra, hogy az alkotmány elõkészítésének munkáját megkezdje. Van felhatalmazása, mégpedig alkotmányos felhatalmazása, miután az Országgyûlés ez év július 15-én a kormány programját a miniszterelnök személyével együtt elfogadta, és ezzel megnyílt a lehetõség a kormány számára az elõkészítés lépéseinek megtételére.

Nem volt ez másként 1990-ben sem, hiszen különben nem szerepelhetett volna a Nemzeti Megújhodás Programjában az alkotmány kidolgozása a sürgõsen tervezett intézkedések között. Szeretnék felolvasni a 209. oldalról: "Végezetül, de nem utolsósorban még ebben a választási ciklusban az Országgyûlés elé terjeszti a magyar államigazgatás több mint ezeréves fejlõdésének eredményeit, illetõleg az alkotmányfejlõdés egyetemes értékeit egyaránt magába foglaló új alkotmány tervezetét." Szinte tartalmi megegyezés van aközött, ahogyan ez a mostani kormányprogramban és az ön által akkor elfogadott és támogatott kormányprogramban szerepel. A különbség annyi, hogy ez a munkálat 1990-et követõen nem indult meg, most viszont a kormánykoalíció komolyan veszi, és a szükséges elõkészítõ lépéseket meg kívánja tenni.

Másodszor: szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a kormány eddig csak az elõkészítéshez elkerülhetetlenül szükséges lépéseket és intézkedéseket tette meg. Ezek keretében áttekintette a kormányprogramban megjelölt cél megvalósításának lehetséges ütemezését, felkérte az elõkészítés tudományos megalapozására a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetét. Meggyõzõdésem, hogy jó kezekben lesz az alkotmány tudományos megalapozása. Valóban, több tudományos rendezvényre eddig is sor került - reményeink szerint még többre a késõbbiekben is sor kerül -, és ezeken legnagyobb örömömre a kormány, illetõleg az ellenzék képviselõi és vezetõ politikusai is részt vettek, és kifejtették a tárgyhoz kapcsolódó gondolataikat.

Tehát miután a kormányé a felelõsség a kormányprogram végrehajtását illetõen, ezért a végrehajtáshoz szükséges feltételek meghatározása is a kormány felelõssége; az erre vonatkozó kormányzati döntés a határozatok tárában nyilvánosan megtalálható.

Harmadsorban: nincs semmilyen olyan kormányzati törekvés, amely ki kívánná rekeszteni az Országgyûlést vagy csorbítani kívánná az Országgyûlés lehetõségeit az alkotmány kidolgozásában. Az õszi ülésszak megkezdését követõen megindultak az elõkészítõ tárgyalások, és reményeink szerint a közeljövõben megalakulhat az alkotmány-elõkészítéssel foglalkozó parlamenti bizottság is. Olyan tárgyalási módot szeretne javasolni a kormány az alkotmány parlamenti megvitatására, amely érdemi vitát tesz lehetõvé; elsõ szakaszban az alkotmány koncepciója fölötti általános vitát, majd egy másik, ettõl idõben távolabb esõ idõszakban pedig a normaszöveg fölötti általános és részletes vitát.

(15.20)

Valóban szükség van az ön által is említett hatásvizsgálatokra, ezeket meg fogjuk tenni, el fogjuk végezni.

Végezetül szeretném megnyugtatni tisztelt képviselõ urat, hogy a kormány a legszélesebb nyilvánosság elõtt kívánja az alkotmányozás feladatait megoldani. Ezért kérte fel a kormány közremûködésre a különbözõ szakmai szervezeteket, tudományos egyesületeket, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni ehhez a feladathoz. Nem hiszem, hogy helyes lenne az alkotmány kidolgozásának ügyében illetékesekrõl és illetéktelenekrõl beszélni. Megyõzõdésem, hogy a magyar alkotmány kidolgozásához minden magyar állampolgárnak köze van. Ebbõl következõen minden magyar állampolgár illetékes.

Remélem, válaszom eloszlatta kételyeit, és kérem önt, személy szerint is kapcsolódjon be az alkotmány kidolgozásába. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage