Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Két héttel ezelõtt az egyik miniszter úr egy képviselõi kérdésre adott válaszban tudomásunkra hozta, hogy egy nyilatkozatát a sajtó jelentõs torzítással közölte. Az elhangzott nyilatkozat alapján a miniszter olyan színben tûnt fel, mintha törvényellenesen kívánná a minisztériumát mûködtetni, a pótköltségvetés terheitõl félve nem tudja, tehát nem fogja a tb-járulékot kifizetni.

A miniszteri válaszból megtudtuk, hogy errõl szó sincs. A miniszter mindössze készpénz-szûkében volt, ezért fölvetette a gondolatot, hogy hátha ingatlanokkal is ki tudná egyenlíteni a számlát. Ezzel a kérdés tulajdonképpen lekerülhetne a napirendrõl.

Mégsem mehetünk el szó nélkül egy lényeges elem mellett. Hogyan fordulhat elõ, hogy egy miniszter, hogy egy állampolgár nyilatkozatát meghamisítják? A feladat nehézségével kínlódó, a megoldást keresõ hivatalnok helyett a törvényeket nagyvonalúan kezelõ, hatalmával visszaélõ miniszter képe rajzolódott ki a hallgatókban. Az érintett miniszter válasza teljes mértékben tisztázta a helyzetet. Igaz, nem köszönte meg, hogy a képviselõi kérdés lehetõvé tette számára, hogy e helyen is tisztázza, illetve helyreállítsa a megtépázott tekintélyt. De most ne ezzel foglalkozzunk.

Arra kívánok rámutatni, hogy mai jogrendszerünkben a nyilatkozót semmi nem védi meg az ilyenfajta torzításokkal szemben. Hogy riporteri önkényrõl, politikai manipulációról, avagy esetenként csak szakmai hozzá nem értésrõl van szó? Ki tudja eldönteni. Gondolom, senkit nem lep meg, hogy ebben az ügyben nem elsõsorban a megcsúfolt miniszter becsületét védem. Hasonló rosszindulatú vagy hozzá nem értõ magatartásnak a közélet minden szereplõje ki van téve, s a torzítások, hazugságok özönében mindannyian védtelenek vagyunk.

Miniszter Úr! Konkrét kérdéseim a következõk:

Készül-e az ön minisztériumában egy új, a fenti problémát is megoldó sajtótörvény? Ha igen, mikorra számíthatunk rá? Ha nem, miért nem? Miben látja a fenti gondok megoldásának lehetõségét? Sajnos a most vajúdó médiatörvény még az elektronikus médiumok területén sem ad a nyilatkozóknak ilyen jellegû védelmet.

Végezetül hangsúlyozni szeretném, hogy a példában szereplõ jelenséget nem kívánom általánosítani. Nem a tisztességes riporterek ellen szólalok meg, hanem egy olyan jelenség ellen, amellyel a kontárok vagy a szolgalelkûek egy egész szakma jóhírét veszélyeztetik.

Sokat beszélnek a hír szentségérõl, a vélemény szabadságáról. Ám a szentségtörõk mai viszonyaink között büntetlenek maradnak.

Miniszter Úr! Meddig? (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage