Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Kérném szíves tájékoztatását arról, milyen munkálatok folynak a nagymarosi körgáton, úgy, ahogy az kérdésem címében is foglaltatik.

Kérdésemet az a tapasztalat indokolja, mely szerint a körgát területén belül nagyméretû építkezõ jellegû munkálatok figyelhetõk meg, és ezek sietõsségét jellemzi, hogy munkaidõn túl is folytatódnak. Ezek között megfigyelhetõ nagyszámú betoncölöp beverése az aljzatba, betoncsíkok lefektetése pillérszerû alakzatban, s e terület két oldalán két, kõzúzalékból kiképzett, útszerû képzõdmény kialakítása folyik.

A magamfajta, nem szakmabeli számára is kirajzolódni látszik egy pillér hullámtörõ íve és zsilipek kontúrja, amit talán Szõnyi ecsetjére méltó képekkel tudok igazolni. Sajnos nem tudom kivetíteni, hogy a képviselõtársaknak is meg tudjam mutatni.

Kérdezem ezért a tisztelt miniszter urat, hogy ismervén a vonatkozó országgyûlési és kormányhatározatokat - csak utalok a 24/89., a 26/1991., a 28/1991. országgyûlési határozatra és a 3565/1992., a 2011/93. és a 2014/91. kormányhatározatokra, valamint nem utolsósorban a 12 154. szám alatt az elõzõ kormány részérõl az Országgyûlés részére készített tájékoztatóra, amely "A Bõs-Nagymaros helyreállítás I. ütem, Nagymaros-Visegrádi térség komplex tájrehabilitációja megvalósításáról" címet viselte - vajon az azokban foglalt munkálatok folynak-e, és a látható építkezés tekinthetõ-e az idézett okmány 4. pontja 2. alpontjában foglalt "Meder helyreállítása" megnevezésû munkafolyamatnak? Mert ha igen, akkor számomra úgy tûnik, ez lesz Európa legkimunkáltabb folyómedre.

A látottak alapján ugyanis felmerül a kérdés, hogy vajon az az eredmény, amire épp az imént a külügyminiszter úr is utalt - a Szigetközbe nagyobb cseppszámmal érkezõ víz jelensége -, ez az elõremozdulás a vízmegosztásban nem a nagymarosi mûtárgy felépítésének elõttünk elhallgatott kötelezettségét foglalja-e magában?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

(15.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage