Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mielõtt a nagymarosi körgáton folyó munkálatok részleteit ismertetném, szeretném képviselõ úr és a tisztelt Ház megnyugtatására is közölni, hogy a körgát elbontása az elõzetes országgyûlési határozatoknak és kormányhatározatoknak megfelelõen pontosan, sõt még egy kicsit annál gyorsabb ütemben folyik. Jelenleg az említett területen az ez év novemberére ütemezett elárasztás elõtti meder- helyreállítási munkálatokat végzik. A közeli határidõ egyébként indokolja a képviselõ úr által is említett munkák meggyorsítását is.

Ami az eddigi konkrét intézkedéseket illeti, azokról el kell mondanom, hogy a képviselõ úr által hivatkozott Bõs-Nagymaros helyreállításáról szóló és még az elõzõ parlamentnek átadott országgyûlési tájékoztató 4. pont 2. alpontja valóban tételesen felsorolja az elvégzendõ feladatokat. Pontosan ennek megfelelõen történt meg a duzzasztómû-mûtárgyak alapgödreinek visszatöltése, megépült a közmûvek partok közötti kapcsolatát megteremtõ közmûalagút és a vízgyûjtõ medergaléria-rendszer, mintegy 70 százalékban kiépült a hajóút 180 méter széles sávja, stabil mederfeneket biztosító bordákkal, közöttük kavicsfeltöltéssel, amit képviselõ úr kérdésében betoncsíkoknak nevezett.

Végül szintén befejezési fázisban van a hajóúton kívüli mederben a magasabb szintû mederszelvények, rézsûk, partvonalak kialakítása, különbözõ méretû, osztályozott kõbõl, ami útszerû képzõdménynek látszik, ahogy képviselõ úr ezt említette.

Összegezve tehát: a térségben kizárólag a korábbi parlamenti döntések végrehajtása folyik, és nem a képviselõ úr által feltételezett taktikai lépésekrõl van szó. A nagymarosi helyreállítási munkák nincsenek összefüggésben a Szigetköz vízpótlását célzó vízmegosztási tárgyalásokkal. Ez eddig fel sem merült.

Végül: a közelmúltban tartott szlovák-magyar kétoldalú szakmai tárgyalásokon a magyar fél bejelentette, hogy a nagymarosi részen már a helyreállítás folyik. Várhatóan ez év végén vagy jövõ év elején a körtöltés elbontását követõen a Dunát visszaterelik az eredeti medrébe.

Köszönöm szépen szíves figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage