Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tessék megengedni, hogy egy olyan vonatkozásáról szóljak az ügynek, ami nem a személyemmel kapcsolatos, mert a személyemmel kapcsolatos részét nem kívánom érinteni az ügynek, legfeljebb azzal egészíteném ki az elmondott tényállást, hogy Németországban egy elõadókörúton vettem részt - ezt most az elnök úr nem mondta el, de az írásbeli anyag tartalmazza -, és ott az elõadókörutam kapcsán adták a kezembe az inkriminált levelet, amely számos politikai személyiséget rágalmazott, és én az ügyben annyit tettem, hogy közöltem, faxolják le a Független Kisgazdapárt jogi osztályának, azzal, hogy az ügyben tegye meg a nevemben a büntetõ feljelentést.

Most amiért mégis szólni kívánok, az egy olyan helyzet, amely az elmúlt évtizedek alatt az állampolgárok egy igen jelentõs részének nagyon sok sérelmet, egy elfogadhatatlan jogi helyzetet teremtett, és szerintem a Házra vár a feladat, hogy az ilyen természetû ügyekben valamilyen megoldást találjon.

Nagyon örülök, hogy az igazságügy-miniszter úr is jelen van, mert így utalhatok arra, hogy az állampárti évtizedek alatt a büntetõjogilag védett érdek középpontjába a társadalmi tulajdon került, és az emberi méltóság és becsület védelme olyannyira partvonalra került az elmúlt évtizedek büntetõ bíráskodásában, hogy a büntetõjogi védelemért a bírósághoz forduló magánvádló szinte üldözöttje lett a magánvádas ügynek, s a büntetõ eljárás kapcsán, sajnos, az elmúlt évtizedekben a büntetõbírák egy nagyon tekintélyes hányada azért, mert mondjuk, egy nyolc-tíz tárgyalásból álló ügy befejezése nyolc-tíz tárgyalás után ugyanannyinak minõsült, mint egy magánvádas ügy kapcsán egy vádelejtés folytán az ügy megszüntetése, egy olyan helyzet alakult ki, amikor valósággal szorgalmazták a viszonvád emelését.

Most a jelen esetbõl is egyértelmûen kitûnik, hogy viszonvádról nem lehet szó, mert a törvényes rendelkezés szerint csak azonos alkalommal elkövetett esetben lehet viszonvádat elkövetni, meg egyébként sem lehet úgy, hogy én egy magánindítványt terjesztek elõ a bíróságon. Tehát egyértelmû, hogy itt viszonvádnak nincs helye. Viszont az ilyen ügyekben megengedhetetlen az, hogy a viszonvád kapcsán a képviselõk egy része esetleg majd a nevének a nagy nyilvánosság elé kerülésével, egyáltalán a képviselõi minõségében való meghurcoltatással mégis egy olyan helyzetbe kerüljön, mint hogyha valamiféle ügyét a képviselõnek tárgyalni kellene.

Én azt kérem az igazságügyi kormányzattól, hogy most az alkotmányozási folyamatban különös gonddal vizsgálja meg ezeket a kérdéseket, mert szerintem itt is joghézag van; és majd hallani fogják igen tisztelt képviselõtársaim a másik ügyben is a jogi álláspontomat, hogy van még tennivalója a jogalkotásnak a szóban forgó ügy kapcsán is. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage