Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Ivanics Képviselõ Úr! Ha az a megtiszteltetés ért, hogy ismételten demagógnak nevezett engem, akkor kénytelen vagyok az emlékezetét felfrissíteni néhány tény tekintetében.

Azt bátorkodtam elmondani, hogy 1990-ben az önkormányzati törvény és a kapcsolódó törvények meghozatala során, az idõ szorításában bizony csak kapkodó munka folyt ebben a teremben, bizony csak kényszerû kompromisszum, nem pedig konszenzus született. Olyan kényszerû kompromisszum, hogy kétharmados törvényrõl lévén szó, nyilvánvaló volt, hogy az ellenzék támogatása nélkül önkormányzati törvényt nem lehet alkotni, és késõ éjszakákba nyúló ülések után született meg a törvény a választások idõpontja elõtt alig két hónappal, holott a választások már ki voltak írva. Ilyen körülmények között ezt a kompromisszumot konszenzusnak nevezni enyhén szólva túlzás.

De továbbmegyek: elmondtam a déli sajtótájékoztatón azt is, hogy ezt az 1990 nyarán elfogadott önkormányzati törvényt utána számos egyéb törvény követte - a következõ másfél-két éven belül -, amelyek mind az önkormányzatok életére, tevékenységére, hatáskörére vonatkoztak. Ezek már majdnem mind feles törvények voltak; köztük a köztársasági megbízott hatáskörére, feladatkörére vonatkozóan egy külön törvény 1990 decemberében született. Ha méltóztatik megnézni a most benyújtott törvényjavaslat utolsó elõtti paragrafusát, ez felsorolja, hogy milyen törvényeket és milyen egyéb jogszabályokat helyez hatályon kívül, köztük pontosan a köztársasági megbízottra vonatkozó azon jogszabályokat, amelyek a legkisebb konszenzus nélkül, az akkori kormánykoalíció egyszerû többségi szavazatával születtek. Ott még kompromisszum sem volt, de konszenzus aztán egyáltalán nem! Sõt, az akkori ellenzék nagyon szenvedélyesen tiltakozott, hogy igen erõteljes kormányzati centralizációt szolgált ez az intézmény, azokkal a késõbb meghozott jogszabályokkal együtt.

Ezt ajánlom tisztelt figyelmébe, és utána nevezzen engem demagógnak. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage