Hidasi Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

HIDASI REZSÕ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Most a költségvetési és pénzügyi bizottság többségi véleményét ismertetem.

A költségvetési és pénzügyi bizottság többségének véleménye szerint az államháztartási törvény vonatkozó elõírásai alapján egyértelmûen szükséges volt az 1994. évi pótköltségvetés kidolgozása. Az Állami Számvevõszék is megerõsítette jelentésében, hogy az év közbeni pénzügyi folyamatok jelentõs hiánynövekedést okozó hatása és a tartalékfelhasználást érintõ determinációk miatt a kormány köteles volt a pótköltségvetést benyújtani.

Nagyon lényeges szempont, hogy a pótköltségvetés jogi szempontból megfelel az államháztartási törvény elõírásainak. A pótköltségvetés nagy pozitívumaként emelhetõ ki, hogy a javasolt intézkedések többsége nem átmeneti jellegû, hanem a hosszabb távú célkitûzéseket is szolgálja. A pótköltségvetés vitája során nem lehet azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy az inflációgerjesztõ hatás minimális, nemcsak a léptékek miatt, hanem azért is, mert az inflációnövelõ intézkedések hatását infláció ellen ható cselekvési szándék is mérsékli.

Azt is látni kell, hogy a fogyasztási adó tételeinek növekedése - a termékkörbõl adódóan - döntõen a magasabb jövedelmûeket sújtja, s ahol egyes intézkedések okán a legrászorultabb rétegek érdekei sérülnek, ott a pótköltségvetés még ellentételezést is javasol.

A többségi vélemény támogatja azt a célkitûzést is, hogy a gazdaság egészséges ütemû fejlõdéséhez meg kell teremteni a feltételeket, és ennek érdekében szükség van a gazdaság stabilizálására, a központi költségvetés és az államháztartás egyensúlyának javítására, a külsõ eladósodási folyamat lassítására, a nemzetközi folyó fizetési mérleg passzívumának javítására. Úgy ítéljük meg, hogy e fontos céloknak is megfelel a benyújtott pótköltségvetés.

Úgy látjuk, hogy a kormány mindehhez a nagyon összetett és erõt próbáló feladathoz megalapozott intézkedéscsomagot dolgozott ki. Nagy pozitívumnak tartjuk, hogy az 50 milliárd forintos intézkedésgyûjtemény reális és megalapozott, s legalább annyira lényeges, hogy ezen belül a direkt tehernövekedés csak 3-4 milliárd forint. A hiány kordában tartásának fõ eszközeit a kormány nem a terhek növelésében találta meg, hanem az elkülönített állami pénzalapok gazdálkodásának szigorításában, az államigazgatás nadrágszíjának szorosabbra húzásában. Ezek mind üdvözölhetõ és régóta várt elõrelépést hoznak.

Külön példaértékûnek tartjuk és támogatjuk, hogy a kormány a saját intézményhálózatában kezdi meg példamutató költségszigorítással a takarékoskodást.

Amikor a költségvetési és pénzügyi bizottság többségi véleményét megfogalmaztuk, nem titkolom, nyomós érvként mérlegeltük, hogy a kormány a szociális partnerekkel, a munkaadók és a munkavállalók képviselõivel folytatott konstruktív tárgyalássorozatban a kompromisszumok megkötése elõl sem zárkózott el. Így sor kerülhet a nyugdíjak visszamenõleges rendezésére, az év végére tervezett energiaár-emelés arányának jelentõs csökkentésére, a társadalom teherbíró képességére figyelemmel az általános forgalmi adó alsó kulcsát érintõ 2 százalékos emelés jövõ évre halasztására.

Végezetül szeretném megjegyezni, hogy az elõzõ kormány a 25 milliárd forintos általános tartalékból 23 milliárd forintot használt fel, illetve kötött le, ami az elõirányzat 92 százaléka. Az államháztartási törvény 38. §-a elõírja, hogy a kormány az általános tartalék 40 százalékát használhatja fel az elsõ félévben. A 25 milliárd forintból az elsõ félévben 12 milliárd 786,8 millió forintról döntöttek, vagyis az elõirányzat 51,1 százalékát használták fel. Erre az elõzõ kormánynak törvényi felhatalmazása nem volt, és nem is kérte az Országgyûlés jóváhagyását.

Mindezekre tekintettel, hozzátéve, hogy néhány részletkérdésben módosító javaslatot is be kívánunk nyújtani, a költségvetési és pénzügyi bizottság 16 igen, 8 nem és 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a pótköltségvetési törvényjavaslatot, s mindezek alapján a többségi vélemény támogatja a pótköltségvetést és a tisztelt Háznak elfogadásra javasolja azt.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage