Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság többségi véleményének elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság is megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésére vonatkozó, T/60. számú törvényjavaslatot, és azt 17 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett bizottságunk általános vitára alkalmasnak ítélte. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a kisebbségi véleményt Kósa Lajos képviselõtársam fogja ismertetni önökkel.

A tanácskozáson elhangzott észrevételekbõl csak néhányat emelnék ki. A bizottság alapjaiban egyetért az Állami Számvevõszék értékelésével a pótköltségvetés indokolását illetõen. Ezt támasztotta alá többek között a nem tervezett tételek megléte, belépése, a költségvetési túllépések, melyekrõl az expozé is szólt.

Példaként említhetem meg a Mezõgazdasági Fejlesztési Alapot, mely nemcsak erre az évre, hanem már a következõ évi költségvetésre nézve is többletleterheltséget jelent. De említhetném a földalapú támogatások kiutalásának elmaradását, valamint az elemi és aszálykárok rendezésének szükségességét is. A pótköltségvetést többen szükséges rossznak tartották és kényszerszülöttnek nevezték.

Örvendetes ugyanakkor, hogy az agrárexport növekedésébõl származó 12 milliárd forint támogatást a kormányzat biztosítani kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! Ismeretes, hogy a kormányprogram hosszú távon az agrárágazatot egyik meghatározó, döntõ kitörési pontnak említi a nemzetgazdaság jövõje szempontjából. Ezért azzal a meggyõzõdéssel támogatjuk a pótköltségvetés általános vitára bocsátását, majd elfogadását, hogy az ágazat a jövõben más szerkezetben, a hatékonyságot szem elõtt tartva jut hozzá a mostaninál több támogatáshoz. Emellett reméljük, hogy az ágazat egyre súlyosbodó és indokolatlan terhei is mérséklõdni fognak. Ígérhetem, hogy arányaiban egy grammal sem kívánok többet elvenni az asztalról, mint amennyit odateszünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage