Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A szociális és egészségügyi bizottság az 1994. évi pótköltségvetésrõl szóló törvényjavaslatot 15 egyetértõ és 4 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak tartja.

A bizottság vitájából két kérdést szeretnék kiemelni. Az elsõ kérdés a pótköltségvetés szükségességérõl szól. Kisebbségi vélemény szerint a pótköltségvetés szükségtelen és káros. Szükségtelen, mert a költségvetési hiány alakulása, várható mértéke, finanszírozhatósága nem teszi indokolttá. Káros, mert az elvonó-megszorító intézkedések éppen akkor eredményezik a fogyasztás és a termelés csökkentését, amikor Európában számunkra is kedvezõ gazdasági folyamatok tapasztalhatók.

A második kérdés az egészségügy súlyos helyzete. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja a népjóléti tárcát terhelõ másfél milliárd forint elvonás, amelynek következtében, vagy legalábbis részben ennek következtében alapvetõen fontos szakmai programok, mint például az egészségvédelmi program, a családvédelmi hálózat kiépítése, alkalmazott klinikai kutatások, továbbá hosszú idõ óta elmaradt intézményi beruházások maradnak el újra vagy halasztódnak késõbbre.

Tisztelt Országgyûlés! Tudom, hogy most nem annak van az ideje, hogy az egészségügyrõl szóljunk és azt is tudom, hogy az egészségügy, egészségünk kérdését nem szabad dramatizálni. Enélkül is valóban drámai ez a kérdés. Ennek ellenére szükségesnek tartottam, hogy felhívjam képviselõtársaim figyelmét a költségvetési elvonás néhány következményére. Köszönöm a szót. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage