Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke, elõadó: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Hölgyeim és Uraim! A magyar parlament külügyi bizottsága is megtárgyalta a kormány által elõterjesztett pótköltségvetési törvényjavaslatot. A vita során egyértelmûen kiderült, hogy a külügyek sem tudják magukat kivonni az alól a helyzet alól, amely a Magyar Köztársaság egészére vonatkozik, ezért azok a megszorító intézkedések, amelyek országszerte tapasztalhatók, nyilvánvalóan érintik a Külügyminisztérium költségvetési fejezetét is.

A vitában a kormány képviselõi, a Külügyminisztérium szakemberei beszámoltak a külügyi bizottságnak arról a heroikus munkáról, amelynek során a Külügyminisztérium szakemberei megpróbálnak átcsoportosítani, a meglévõ eszközöket oly módon felhasználni, hogy a Külügyminisztérium eleget tudjon tenni azoknak a feladatainak, amelyek alkotmányos kötelezettségébõl fakadnak. A külügyi bizottság által folytatott vita nem is volt igazából vita a szónak abban az értelmében, ahogy ezt egy parlamenti bizottságban megszokhattuk. A képviselõk, legyenek kormánypártiak vagy ellenzékiek, mind arra próbáltak megoldást találni, hogy hogyan lehetne újabb ésszerû takarékossági intézkedéseket bevezetve olyan helyzetet teremteni, hogy a nehezebb gazdasági körülmények között is a Külügyminisztérium eleget tudjon tenni feladatának.

Rengeteg hasznos vélemény elhangzott kormánypárti és ellenzéki képviselõktõl. A Külügyminisztérium szakemberei megígérték, hogy megvizsgálják, hol tudnak az 1995. évi költségvetésre felkészülve további átcsoportosításokat végrehajtani annak érdekében, hogy ne legyen zavar a Külügyminisztérium munkájában, és a vita eredményeképpen a bizottság szótöbbséggel támogatta a törvényjavaslatot, tehát nemcsak hogy általános vitára alkalmasnak találta - ez talán természetes -, de támogatásáról is biztosította a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

(11.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage