Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság többségi véleményének elõadója: Köszönöm szépen, elnök asszony!

Elnézést, hogy untatom a tisztelt Házat. Arról van szó, hogy természetesen a foglalkoztatási bizottság tagjai általában belátták, hogy kell új költségvetés, abban azonban megítélési különbségek voltak, hogy miért.

A kormánypártok és a Fidesz képviselõi a pénzügyi helyzetet és a kellemetlen folyamatokat alapos oknak tekintették arra, hogy pótköltségvetés készüljön, a többi ellenzéki képviselõ azonban úgy érezte, hogy csupán az új kormány új politikájának demonstrálását szolgálja ez a benyújtott törvényjavaslat.

Végül is 8 igen szavazattal, 2 ellenében és 1 - fideszes - tartózkodás mellett a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a beterjesztést, annak ellenére, hogy természetesen a foglalkoztatási bizottság tagjai sem örülnek annak, hogy többek között a foglalkoztatás eszközrendszerének forrásai is valamelyest szûkülnek.

Egészen világosan látni kell azonban - tudjuk és tisztában vagyunk vele -, hogy a gazdasági folyamatok fékezését nem egy költségvetési restrikció okozza a mai helyzetben, hanem a kényszerûen magas kamatlábak. A kényszerûen magas kamatlábakat nem lehet addig elkerülni, amíg a költségvetési hiány olyan magas, hogy az csak igen drágán finanszírozható. Tehát egyszerûen azért, hogy a monetáris restrikció enyhülni tudjon, muszáj fiskális visszafogást csinálni.

Itt nem vezet semmire az a halandzsa, amely úgy próbálja ezt a dilemmát elõállítani, mintha a keynesiánusok és a monetaristák vitájáról lenne szó. Hiszen szó sincs - én azt tenném hozzá, hogy sajnos - arról a pótköltségvetésben, hogy valamiféle egyensúlyt célozna meg, csupán arról van szó, hogy azt az irreális eladósodási szintet, amely egy keynesiánus logikában is irreális és életveszélyes, próbálja kicsit mérsékelni. Ha nem sikerül ezt a mérséklést megcsinálnunk, akkor a magas kamatlábak - amelyek kényszerûen következnek a költségvetés finanszírozására vonatkozó jogszabályainkból és lehetõségeinkbõl - sokkal többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyit bármilyen bõkezûen költekezõ költségvetés használni tudna. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage