Katona Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA TAMÁS (MDF): Nagyon örültem, amikor Szekeres Imre az elõbb szólásra emelkedett, mert úgy gondoltam, hogy véget ér az az egyoldalú vita, amit általános vita címen folytatunk. Hiszen ez nem általános, csak errõl az oldalról beszélünk. Nem azért beszélünk, hogy minél tovább tartson a vita...(Derültség a bal oldalon. - Közbeszólás balról: Rövidebben!)... kérem, rövidebb leszek. Innen, ha nem vették volna észre, érvek hangzottak el, érvek, amelyekre úgy gondolom, hogy éppen egy általános vitában lehet, sõt talán illõ válaszolni. Aggodalmak hangzottak el, kérdések hangzottak el.

Én magam is - a tisztelt túloldal jóvoltából - abba a helyzetbe kerültem, hogy kacérkodhatom azzal a gondolattal, hogy elindulok valahol polgármester- jelöltnek. És mert az ember a siker reményében szeretné ezt csinálni, ezért gondosan elolvastam, ha sikerrel járnék, akkor vajon milyen jogokat mondhatnék magamnak, mint - mondjuk - egy fõvárosi kerület polgármestere.

Úgy vettem észre, annak ellenére, hogy a polgármester közvetlen választás útján erõsebb legitimitást élvez, ennek megfelelõen a hatásköre mintha nem kiterjedt, hanem inkább összezsugorodott volna, és inkább száll át - és ebben már egy tendencia érezhetõ - a hatáskör a jegyzõ kezébe. Nem tudom, hogy helyes-e vagy jó-e ez így, hiszen nem ismerem az önkormányzatok munkáját - szégyenszemre -, noha négy évet az elõzõ parlamentben lehúztam.

A legaggasztóbbnak én is azt tartom, amirõl többen beszéltünk és utoljára igen kitûnõen Trombitás Zoltán képviselõtársam, a Fiatal Demokraták Szövetsége részérõl, és ez megint csak egy ilyen közigazgatási elemnek az önkormányzat fölé való helyezésének a veszélyét mutatja: ez a megyei közigazgatási hivatal és annak az a joga, hogy felfüggessze az önkormányzatok intézkedéseit.

Úgy gondolom tehát, hogy talán érdemes volna ezekkel az aggodalmakkal a tisztelt Háznak az általános vita során foglalkozni, és talán jó volna, ha ezekre - az általam most például igen röviden elmondott aggályokra valamiféle választ kapnánk.

Én emlékszem arra, hogy 1990-ben milyen hévvel vett részt a Szabad Demokraták Szövetsége az önkormányzati törvény vitájában. Itt most a vezérszónokon kívül a Szabad Demokraták Szövetsége meg sem szólalt - ha az emlékezetem helyes - ebben a vitában. (Közbeszólások: Nem helyes.) De azt hiszem, hogy helyes, mert a választással foglalkoztatok, de az önkormányzattal nem.

Úgy gondolom, hogy az általános vita valóban lehetne itt az érveknek és a véleményeknek az ütköztetése, nem pedig valami kényszerû dolog, amit a Házszabály - akár a régi, akár az új - ráoktrojál a tisztelt Házra és a türelmetlen kormánytöbbségre.

Tehát tisztelettel szeretném kérni, ha most nem is, de a jövõben általános vita címén talán jó volna általános vitát folytatni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage