Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Megragadnám az alkalmat, mert való igaz, hogy a szocialista párti képviselõk igen nagy számban vannak jelen az ülésteremben (Derültség, zaj a bal oldalon.), hogy nagyon röviden, valóban röviden, de elõadjam álláspontunkat az önkormányzati törvénycsomag egyeztetésével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára eléggé tanulságos lehet, hogyha egy az egyben hallják álláspontunkat, mielõtt frakcióülésen döntést hoznak.

Nagyon sajnálatos volt számunkra, amikor az újságból ma reggel értesültünk, hogy a frakcióülésen úgy döntöttek, lezárják az egyeztetést, nem látják értelmét a további egyeztetésnek. Ehhez képest örömmel vettük ma délelõtt az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetõinek közös levelét, amiben közlik, hogy természetesen a további egyeztetésre készek az általános vita lezárását követõen is, az ellenzéki módosító javaslatok alapján.

Nos, én úgy gondolom, hogyha le is zárul ez az általános vita, lesz alkalom arra a bizottsági viták közben, és a részletes vita közben is, hogy megkíséreljük azt, ami véleményem szerint egyáltalán nem lehetetlen; megkíséreljük azt, hogy megpróbáljunk mégiscsak megegyezést létrehozni azokban a kérdésekben, amelyeket önök a törvényjavaslatban felvetettek.

Egyáltalán nem lehetetlen, meggyõzõdésem szerint, a választójogi törvényben sem, és az önkormányzati törvényben sem a megegyezés. A választójogi törvényben két olyan elem van, amit önök benyújtottak, amellyel maradéktalanul egyetért a teljes ellenzék. Ez a polgármesterek közvetlen választása és a megyei közgyûlések közvetlen választása listás szavazás alapján. Úgy gondolom, hogy ez a két elem valóban olyan, ami minden további nélkül elfogadható.

Vannak már most olyan elemek, amelyeket az ellenzék nem tud elfogadni. Ez a magunk részérõl mindenképpen az egyfordulós választásra vonatkozik. Természetesen az a módszer, hogy egyharmadára csökkentik a lehetõségét az új ajánlási rendszerrel, ez is elfogadhatatlan számunkra. De úgy gondolom, lesz lehetõség arra, hogy az általános vita lezárását követõen is megpróbáljunk megegyezni. Egy biztos, tisztelt képviselõtársaim, és ezért bízunk benne, hogy sikerül majd megegyezni: van egy mûködõ választójogi rendszerünk, van egy mûködõ önkormányzati rendszerünk. Nem hiszem, hogy érdemes lenne a többségnek magára venni annak ódiumát, hogy ezen a mûködõ rendszeren anélkül változtatna, hogy ehhez teljes konszenzus rendelkezésére állna. Én nagyon bízom benne, hogy a teljes konszenzus létrejöttét elõ fogják segíteni azok a tárgyalások, amelyek a két frakcióvezetõ levele értelmében az általános vita lezárása dacára tovább fognak folyni a Ház falai között. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage