Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Én azt gondolom, hogy mindenki megítélheti: legalábbis az én felszólalásom, úgy gondolom, elõrevívõ jellegû volt, és konstatáltam azt, hogy a két frakcióvezetõ írásbeli nyilatkozata szerint nincs akadálya a tárgyalás továbbfolytatásának. Azt is konstatálni voltunk kénytelenek reggel, és én feltételezem, hogy a két frakcióvezetõ aláírásával érkezett nyilatkozat éppen ezért született, a Népszabadság szó szerint azt írja, hogy az MSZP a mai sikertelen tárgyalás után a maga részérõl befejezettnek tekinti a hatpárti egyeztetést az önkormányzati választási törvényrõl. A maga részérõl befejezettnek tekinti. Nyilván ezt kellett kiegészíteni azzal, hogy természetesen a továbbiakban folytatja, amennyiben az ellenzék javaslatai alapján erre lehetõség van.

(13.10)

Én azt akartam jelezni és konstatálni, hogy a helyzet így áll.

Ami pedig a tegnapi tárgyalás elmulasztását illeti, arra szabadjon teljesen egyértelmûen elmondanom, és látom, itt van Szabó György velem szemben, éppen õ volt az, akivel egy órával a kitûzött idõpont elõtt közöltük, sõt, személyesen én közöltem: tekintettel arra, hogy az elõzõ napon Magyar Bálint szájából elhangzott SZDSZ-es javaslatra - amivel kapcsolatosan az MSZP nyilván nem tudott álláspontot kialakítani, mert még nem volt frakcióülése - nem tudunk érdemben reagálni tegnap este, mivel frakcióülést addig nem tudtunk összehozni.

Ez tehát rövid története annak, hogy elõzõ nap elõterjesztett javaslatról volt szó; megpróbáltunk egy egyeztetést összehozni, nem sikerült, tehát másnap nem lett volna értelme annak, hogy ne tudjunk mit mondani. Egyszerûen ez volt az oka annak, hogy tegnap nem jött létre a tárgyalás.

De nem ez a dolog lényege. Azt hiszem, a lényeg az, hogy változatlanul van lehetõség az egyeztetésre, ezzel kellene élni, és nem a különbségeket keresni, hanem inkább a közeledés lehetõségét.

Ami pedig azt illeti - frakcióvezetõ úrnak mondom -, hogy ki milyen intenzitással vett részt ebben a vitában, illetõleg ki mennyire van jelen a tárgyaláson - mert elhangzott Rapcsák képviselõ úrtól egy kritika, hogy a kormánypárti sorokban kevesen ülnek, ezt most szocialista részrõl visszakaptuk, hogy itt ülnek kevesen -, azt hiszem, nem érheti jogos kritika az ellenzéket ebben a vitában az aktivitását illetõen. (Moraj és derültség a bal oldalon.) Úgy érzem és gondolom, érveket mondtunk, és az MSZP frakciója egy ideig valóban részt vett ebben a vitában, az SZDSZ frakciója csak a választójogi törvény vitájában vett részt, az önkormányzati törvény vitájában egyáltalán nem vett részt. Mi tényleg úgy gondoljuk, hogy a parlamenti vita nem azt a célt szolgálja, hogy az egyik társaság elmondja a véleményét, hanem egymással kellene vitatkozni. S ha érvek kerülnek elõ, mondjuk, amit itt Trombitás Zoltán nagy nyomatékkal elõadott, Balsai István által megerõsítve, Katona Tamás is megerõsítette, valamiféle vitát, vitatkozást vártunk volna ezekkel kapcsolatban; de bízunk abban, hogy majd a részletes vita folyamán válaszokat fogunk kapni az általunk elõterjesztettekre. Köszönöm szépen.

Egyébként azt hiszem, teljesen nyilvánvaló, hogy az általános vita lezárását követõen ezt részletes vitára is kell bocsátani, tehát nem hiába ülnek itt a kormánypárti képviselõk.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage