Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Az interpellációk és kérdések elmondására kedden délután, az ebédszünetet követõen kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Mai ülésünk tárgysorozatának elfogadása a szokásostól eltérõen történik. Elõször az ülés tárgysorozatáról határoz az Országgyûlés. Ezt követõen, ha az Országgyûlés elfogadott tárgysorozattal rendelkezik, négy idõrendi, tárgyalástechnikai kérdésben kell döntenünk, mivel ezekben nem alakult ki egyetértés a házbizottság ülésén. Mindezt az írásban kiküldött napirendi javaslat 2. oldala tartalmazza.

Tisztelt Országgyûlés! Most javaslatot teszek a ma kezdõdõ ülésünk tárgysorozatára.

1. A Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat T/60. számon;

2/a. a helyi önkormányzati képviselõk és a polgármesterek választásáról szóló törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslat T/45. számon;

2/b. a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat T/31. számon;

3. a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat T/32. számon;

4. a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseirõl és az önkormányzati képviselõk tiszteletdíjáról szóló törvényjavaslat T/33. számon;

5. a helyi és kisebbségi önkormányzati képviselõi választások 1994. évi lebonyolításának költségeirõl szóló országgyûlési határozati javaslat H/38. számon;

6. mentelmi ügy N/94. számon;

7. interpellációk;

8. kérdések.

Kérdezem ezek után a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az ülés tárgysorozatára tett javaslatomat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 271 igen, 25 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett az ülés tárgysorozatát elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a napirendi javaslat 2. oldalán lévõ idõrendi, tárgyalástechnikai kérdésekrõl határoz az Országgyûlés. A kérdéseket logikai összefüggésekre figyelemmel, más sorrendben teszem fel szavazásra, mint azt a kiküldött anyag tartalmazza.

Elõször arról határoz az Országgyûlés, hogy lezárható-e az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvényjavaslat részletes vitája az alkotmány-módosítást kezdeményezõ törvényjavaslat részletes vitájának lezárása elõtt. A további kérdésekrõl a napirendi javaslatban lévõ sorrendnek megfelelõen határoz az Országgyûlés.

Most tehát a (3) bekezdésben megjelölt kérdésrõl határozunk, amely a kiküldött napirendi javaslat 2. oldalán található. Kérem a tisztelt Országgyûlést, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy lezárható-e az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvényjavaslat részletes vitája az alkotmányról szóló törvényjavaslat részletes vitájának lezárása elõtt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 227 igen szavazattal, 79 ellenszavazattal és 3 tartózkodással úgy döntött, hogy az önkormányzati, valamint az önkormányzati választási törvény részletes vitája az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslat részletes vitájának befejezése elõtt is lezárható.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat részletes vitája a mai napon lezáruljon. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 225 igen szavazattal, 79 ellenszavazattal és 1 tartózkodással úgy határozott, hogy a vita mai lezárásával egyetért.

Tisztelt Országgyûlés! Itt hívom fel képviselõtársaim figyelmét, hogy a házbizottságon megállapodás született arról, hogy a kapcsolódó módosító javaslatokat ehhez az elõterjesztéshez holnap 14 óráig lehet benyújtani. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy szerdán sor kerülhessen az önkormányzati törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat részletes vitájának lezárására. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 224 igen szavazattal, 77 ellenszavazattal, 2 tartózkodással a törvényjavaslat részletes vitájának szerdai lezárását támogatja.

(15.30)

A házbizottság ülésén nem alakult ki egyetértés abban sem, hogy a pénteki ülésnapon sor kerülhet-e a határozathozatalokra.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy a határozathozatalokra pénteken kerüljön sor. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 220 igen szavazattal, 81 ellenszavazattal és 4 tartózkodással elfogadja, hogy a határozathozatalokra pénteken kerüljön sor.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés döntése után felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az alkotmány módosításához az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek "igen" szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! A napirendi javaslathoz kapcsolódóan még egy tárgyalástechnikai jellegû kérdésben kérem az Országgyûlés állásfoglalását. Javasolom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az önkormányzati választójogi törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás részletes vitája - az általános vitához hasonlóan - együttesen történjék.

Ugyancsak indítványozom azt is, hogy az önkormányzati törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás részletes vitája - az általános vitához hasonlóan - szintén együttesen történjék.

E két összefüggõ tárgyalástechnikai javaslatot együttesen teszem fel szavazásra. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 230 igen szavazattal, 6 (sic!) ellenszavazattal és 13 tartózkodással a két-két elõterjesztést együttes részletes vitában kívánja tárgyalni. (Közbeszólások: 62 "nem" szavazat volt!) Elnézést, 62 "nem" szavazat volt.

Tisztelt Országgyûlés! Ezek után megkezdjük tárgyalásunkat.

Soron következik a Magyar Köztársaság 1994. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása. Az elõterjesztést T/60. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A mai ülésnapon a négy ellenzéki képviselõcsoport vezérszónoka ismerteti álláspontját, majd pénteken kerül sor az MSZP és az SZDSZ vezérszónokaira és a további képviselõi hozzászólásokra.

Megadom a szót Szabó Ivánnak, az MDF vezérszónokának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage