Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): A budapesti XIII. kerületi, Kassák Lajos út 78. szám alatti, a földhivatal adatai szerint munkásszállóként nyilvántartott, átmeneti lakásokat tartalmazó épületet és még hét budapesti háztömböt a Budapest Fõvárosi Önkormányzat, a Fõvárosi Ingatlankezelõ és Mûszaki Vállalat révén negyven, Erdélybõl áttelepült, visszahonosított magyar állampolgárságú család, és még egyebütt Budapesten 950 család részére - közöttük a Vajdaságból menekültek is vannak - évrõl évre meghosszabbítandó szerzõdéses lakáshasználat útján értékesíti.

A Fõvárosi Ingatlankezelõ és Mûszaki Vállalat a munkásszállásokként nyilvántartott lakások bérleti díját évente, az egyéb lakások bérét lényegesen meghaladó összegekben állapítja meg. A szükséghelyzetben levõ bérlõk anyagi erejüket meghaladóan kénytelenek magas béreket fizetni. Például egy 56 négyzetméter alapterületû átmeneti lakás havi bére az 1990. évben 7400 forint, az 1991. évben 10 000 forint, az 1992. évben 14 500 forint, az 1993. évben 17 800 forint volt.

A lakók sérelmeit sem a korábbi, sem az új belügyminiszterhez, sem a fõpolgármesterhez, sem a köztársasági megbízotthoz, sem az Alkotmánybíróság elnökéhez, sem a köztársaság elnökéhez, sem a Fõvárosi Ingatlankezelõ és Mûszaki Vállalathoz intézett kérelmeikre nem orvosolták. Ezért alappal tartanak attól, hogy az épületet a fejük fölött eladják s õket pedig az utcára teszik.

Számolni kell azzal, hogy a lakásrehabilitációs munkák során a fõvárosnak nyilván még több átmeneti lakásra lesz szüksége, és a Belügyminisztérium 303- 1288/1993. számú nyilatkozata szerint nincsen lehetõség határozatlan idõre szóló bérbeadást kezdeményezni. A Fõvárosi Önkormányzat szociális és lakásügyi bizottságának Gy.P/1718/1993-as számú tájékoztatása határozottan leszögezi, hogy nem tervezik az átmeneti lakások fõbérletté átalakítását, sem a lakásoknak, a bentlakók vagy akár mások részére történõ eladását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage