Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Több olyan ingatlan is van a fõvárosban, amelyeknek a célja visszahonosított állampolgárok vagy menekültek részére átmeneti szállás biztosítása - ezek egyike a XIII. kerület Kassák Lajos utca 78. szám alatti, amelyrõl az interpelláció szólt.

Valóban több éve húzódik az adott épületben lakó 40 család lakásproblémájának végleges megoldása. Ebben az esetben Erdélybõl áttelepültek, vajdasági menekültek részére a lakásjuttatást a fõváros - más lehetõsége nem lévén - úgy oldotta meg, hogy a rendelkezésre álló átmeneti lakásait biztosította elsõsorban és mindenekelõtt méltányosságból a családoknak, rendkívül nehéz helyzetükre tekintettel. Figyelemre méltó az is, hogy ezek a lakások eredetileg a felújításra váró épületekben lakó személyek elhelyezését szolgálnák. Ezért is kell elfogadnunk a fõváros egyébként jogilag is helyes álláspontját, mely szerint ezeket a lakásokat ismételten az eredeti célnak megfelelõ átmeneti lakásokként kell majd hasznosítani. A lakásokat emiatt határozatlan idõre bérbe adni a jelenlegi bérlõk részére nem lehet.

Ugyanakkor azonban több kérdést vet fel képviselõ úr. Tény, hogy a jelenlegi lakásokban a lakhatás lehetõségét biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati lakásokra megállapítható lakbérmértékeket a fõvárosnak felül kell vizsgálnia.

A fõváros által adott tájékoztatás szerint a jelenlegi bérmértékeken változtatni kívánnak, hasonlóképpen a Fõvárosi Ingatlankezelõ és Mûszaki Vállalat által történõ lakásfenntartás rendszerét. Az 1994. szeptember 30-i határidõvel kiírt pályázat ad alapot arra, hogy megszüntessék a Fimüv korábbi monopolhelyzetét és felülvizsgálják a bérmértékeket. A megoldás ugyanakkor nem jogszabályalkotási kérdés. Kétségtelen tény, hogy ezeket a lakásokat határozatlan idõre bérbe adni vagy a bérlõk részére eladni nem lehet. Ez ellentétes volna az érvényes jogszabályi rendelkezésekkel és a fõváros ebben a kérdésben meghozott döntéseivel.

Veszély ugyanakkor nem fenyegette és nem fenyegeti a családokat, hiszen a fõváros igen korrekten vállalja a családok megfelelõ, másik bérlakásban való elhelyezését. A gond az idõbeliség, hiszen a fõvárosnak összesen mintegy 400 ilyen helyzetû család elhelyezésével kell számolnia. Ezért döntöttek úgy, hogy az elhelyezésre szóba jöhetõ lakásokra pályázatot írnak ki. A beérkezõ kérelmeket a fõvárosi közgyûlés szociálpolitikai és lakásügyi bizottsága bírálja majd el. A lakások bérlõi tehát belátható idõn belül végleges lakásjuttatásban fognak részesülni. Az érdekelteket intézkedéseikrõl, mint eddig is, minden esetben tájékoztatni fogják.

Tehát a kérdésekre a válasz, hogy lehetõség lesz a közeljövõben a lakbérek mértékének felülvizsgálatára és ott a változtatásra, illetve lehetõség lesz az említettek részére végleges lakásjuttatásra a pályázat elbírálása után. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage