Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyûlés! Elöljáróban talán el kell mondanom egy gondolatot miniszterelnök úr délelõtti beszédébõl, amely megnyugtatóan hatott rám Borsod-Abaúj-Zemplén megyét illetõen. Nagyon remélem, hogy pénzügyminiszter úr - bár látom, az arcán az ország összes gondja lerakódott... (Derültség.) ...Borsod-Abaúj-Zemplén megye sorsát, különösen Tokaj-Hegyalja sorsát mindenképpen még az arcára és a fejére veszi. Köszönöm.

A tokaj-hegyaljai szõlõsgazdák termékének sorsa évek óta nem rendezett, ezért a tájegység és a volt felvásárló szövetkezetek, valamint a Tokaj Kereskedõház Rt. sorsa szorosan összefügg ezzel a témával.

A térségben a munkanélküliség két-háromszorosa az országos átlagnak. Ezekben a községekben jóformán csak az iskolában, a postán meg a polgármesteri hivatalban dolgoznak, és talán még a pap dolgozik, de óriási munkanélküliség van ezekben a községekben.

Az itt élõ embereknek nincs más megélhetési lehetõségük, így mintegy 16-18 ezer kistermelõ kiszolgáltatott helyzetben van évek óta. Bár 1993-ban a kormány mintegy 200 millió forint összeget elõteremtett a minõségi szõlõtermés, aszútermés felvásárlására, de az alaphelyzet nem változott a mai napig sem. Az emberek el vannak keseredve, termelési kedvük az évek óta tartó bizonytalanság miatt erõsen lecsökkent. Az ültetvények állaga folyamatosan romlik. Ha ilyen ütemben pusztul Tokaj-Hegyalja szõlõterületének állaga, erõsen visszaesik a termelés, és a történelmi borvidék már csak történelem lesz néhány év múlva.

A szüret közeledtével a bizonytalanság egyre jobban fokozódik a kistermelõknél, bár a volt felvásárló szervezetek infrastruktúrával rendelkeznek ugyan - van feldolgozó-, tárolóhely -, de pénzük még ígéret szintjén sincs. A Tokaj Kereskedõház Rt. és a szövetkezetek alkalmasak lennének az elõzõekben említett összefogó szerepre, hisz minden kapacitásuk megvan, azonban a termelõ folyamatot meg kellene finanszírozni valakinek ahhoz, hogy a késztermékbõl befolyó vételár eléréséig a gépezet mûködni tudjon. Erre a termelõk jelenleg a súlyos munkanélküliség miatt is önerõbõl már nem képesek. A hitelkonstrukciók kedvezõtlenek, a pénzintézetek termést vagy terméket nem fogadnak el fedezetül.

(15.10)

Tudomásom szerint a válsághelyzet a miniszter urak elõtt ismert.

Kérdésem: tudnak-e tenni, tettek-e valamit annak érdekében, hogy a termés ne maradjon esetleg a szõlõtõkén Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékén, legalábbis a minõségi szõlõfelvásárlás megoldást nyerjen, és terveznek-e olyan intézkedéseket, amelyek a történelmi borvidékünk problémáit hosszú távon lehetõleg megoldják? Várom válaszát. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage