Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Kénytelen vagyok a múlt heti kérdés után interpellálni, méghozzá a Ház becsülete érdekében. (Derültség a bal oldalon és balközépen.) Azért, hogy ebben a Házban ne fordulhasson elõ, hogy nem megfelelõ választ adnak egy kérdésre. Nemcsak a mostani ellenzéknek, hanem a bármikori ellenzéknek elemi érdeke, hogy ne félrevezetõ adatokat halljunk. Én nem számháborúzni akarok a pénzügyminiszter úrral, hogy 1994 áprilisában, májusában mekkora összegû kárpótlásijegy-kibocsátás történt, mert van olyan szám, amelyik erre azt mondja, hogy 5,1 milliárd, van, amelyik azt mondja, hogy 3,9 milliárd, hanem azt akarom megkérdezni, hogyha van két eltérõ szám a miniszter úr elõtt, akkor miért a rosszabbat ismerteti a Házzal, miért a negatívabb következtetés levonására alkalmasat, és miért nem mondja azt, hogy két adat van, és ellenõrizni kell, hogy melyik a hiteles. Hisz ebben az esetben megtéveszti a Házat, és nem ad lehetõséget arra egy kérdés esetében, hogy azonnal lehessen észrevételezni, hogy álljon meg a menet, itt esetleg rossz adatokról van szó.

Én azt akarom megkérdezni a miniszter úrtól, hogyha olyan magas szintû szakmai tudása van a szervezetének, akkor hogy lehet félreérteni azt a mondatot, hogy a hivatal átcsoportosítja az erõit, és ezáltal növelni tudja a politikai üldözöttek kárpótlásában részt vevõ dolgozóknak a számát, és ezt úgy értékelni, hogy nõ a hivatalnak a létszáma. Egy belsõ átcsoportosítás az nem külsõ munkaerõknek a fölvétele. Ismét megtéveszti a Házat.

A miniszter úr azt akarta bizonyítani, hogy a csökkenõ jegykibocsátás üdvösen hat a kárpótlási jegyek árfolyamára, és ezt tudós módon indokolta.

Én azt akarom megkérdezni, hogy miután az új kormány hivatalba lépett, nem másfélmilliárd, nem egymilliárd jegykibocsátás történt, hanem 700 millió, 800 millió, 600 millió; csökkenõ jegykibocsátás mellett megalapozott-e az a közgazdasági érvelés, hogy ez üdvösen hat a jegyek árfolyamára, amikor vészesen csökkenõ jegykibocsátás mellett vészesen csökken a jegyeknek az árfolyama. És azt akartam megkérdezni, s megkérdezem most a miniszter úrtól, hogy amikor elmondja valaki, hogy a jegykibocsátás mennyisége az objektív okok miatt csökken, mert fogynak az ügyek, akkor miért nem érti meg ezt a magyar nyelven elhangzott mondatot, és miért nem tárja a közvélemény elé, hogy akkor mibõl gondolja õ, miután védelmébe vette azt a fõtanácsost, aki valóban nem kormányfõtanácsos, hanem ÁV Rt. fõtanácsos, aki azt mondta, hogy szándékosan fogták vissza a határozathozatalt. Várom a bizonyítékokat a szándékosságra. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage