Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A késedelmes ügyintézés sajnos, nem újkeletû probléma. Ez volt a kialakult helyzet az elmúlt esztendõkben is, amit a képviselõ asszony jól ismerhetett az elõzõ kormány politikai államtitkáraként. Ugyanakkor tény és való, hogy ez súlyos gondokat okoz, és az utóbbi idõben tartós elmaradások jelentkeztek, a fõvárosi, miskolci és a pécsi egészségbiztosítási pénztárnál sûrûsödtek különösképpen ezek a bajok.

A nagy létszámot foglalkoztató és kifizetõ helyeket mûködtetõ vállalatok széthullása ugyanis az említett körzetekben volt a legintenzívebb. Számos új, száz fõnél kevesebbet foglalkoztató munkahelyen dolgozó biztosított betegállománya esetén - a korábbi kifizetõhely megszûnése miatt - a biztosító adott kifizetõhelyétõl igényli a tápppénzét.

Nehezíti a kérdésnek a rendezését az, hogy hiányos vagy pontatlan a munkáltatói adatközlés, az adott körben benyújtott igények mintegy 40 százalékára jellemzõ, így nem bírálható el a táppénzigény. Az újabb adatkérés viszont jelentõsen megnöveli az eljárás idejét. Az eljárás gyorsítását nehezíti a viszonylag bonyolult jogi szabályozás, tehát a figyelembe veendõ átlagkereset megállapítása, és az, hogy a pénztárak nem fejlesztették ki idõben a szükséges informatikai hátteret, amelyet a Népjóléti Minisztérium is szorgalmaz, hogy itt az informatikai fejlesztést meg kell gyorsítani.

A pénztár ezen túlmenõen a feszültségek enyhítése érdekében 1995. január 1- jével kezdeményezi a táppénzszámítási eljárás egyszerûsítését, belsõ intézkedésekkel javítja az ügyintézés személyi, szervezeti feltételeit, és javasolja olyan, valamennyi munkáltatóra kiterjedõ adatszolgáltatás elõírását, amely leegyszerûsítené a táppénz-megállapítási folyamatot.

Ezeket a javaslatokat mi támogatjuk, és szorgalmazzuk is, hogy mielõbb megvalósulhassanak. Sajnos, a munkáltatói adatszolgáltatás minõségét nem tudjuk befolyásolni. Ezzel együtt bízzunk abban, hogy a felsorolt intézkedések enyhíthetik a kialakult feszültségeket. Köszönöm. (Szórványos taps balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage