Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót.

Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszter úr múlt szerdán a TV Híradóban azt nyilatkozta, hogy mivel Melescanu román külügyminiszter az etnikai feszültségek miatt nem lát lehetõséget a kolozsvári fõkonzulátus újranyitására, a magyar külpolitikának két választása marad. Vagy ragaszkodik Kolozsvárhoz, és nem nyílik fõkonzulátus Romániában, vagy pedig más színhelyet keres, és ekkor lehetõségként Temesvárt említette.

Tudomásom szerint ezután, péntek délelõtt a MÚOSZ külügyekkel foglalkozó újságírói elõtt megismételte, hogy jobb egy nyitva tartó konzulátus Temesváron, mint egy bezárt Kolozsvárt. Ekkor állítólag az is elhangzott, hogy miniszter úr várja a témában kérdés vagy interpelláció feltevését, melyben a magyar érdekek elárulásával vádolnák meg.

Nos, ha nem is ebben a durva formában, de megkísérlek eleget tenni miniszter úr kérésének (Derültség.), és rákérdezek a Romániában visszaállítandó fõkonzulátus ügyére.

Elég egy pillantást vetni Románia térképére ahhoz, hogy beláthassuk, Temesvár a legkevésbé alkalmas fekvésû városok közé sorolható, ha egy fõkonzulátus teendõit figyelembe vesszük, hiszen a tömbben élõ magyarságtól mintegy 600 kilométerre esvén, nem jelentene könnyítést ahhoz képest, mint ahogy a jelenben is a bukaresti nagykövetségünket keresik fel ügyeikkel az erdélyiek.

Egy temesvári nyitás így éppen az ügyfelek érdekeit nem szolgálná, kivéve természetesen a Temesvárott lakókét. Tekintettel arra, hogy megítélésem szerint egyelõre tervezésrõl van szó, nem látom indokát interpellációnak, elegendõnek vélem a következõ kérdést föltenni. Miért említette a miniszter úr a mûködés szempontjából kedvezõtlen földrajzi helyzetû város nevét, és nem kedvezõbbét? Netán a román fél ajánlotta fel Temesvárt? Remélve, hogy akár a román, akár a magyar állampolgárok így a magyar kormányt marasztalhatják el az alkalmatlan megoldásért.

Kérem szíves válaszát! (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage