Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Tisztelt Országgyûlés! A részletes írásbeli jelentés nem igényel ugyan szóbeli kiegészítést, de az ügy jellegére tekintettel és néhány gond megosztása céljából csak néhány mondat erejéig szeretném igénybe venni képviselõtársaim figyelmét.

A mentelmi jog tartalmának és érvényesülésének az elméleti tisztázatlansága sokszor nagyon kényes és nehéz helyzetet teremt, és ez gyakorlatilag az elõzõ ciklusban is számtalan kedvezõtlen visszhangot kiváltó határozatot eredményezett. Az egyértelmû gyakorlat kialakítása érdekében a mentelmi bizottság már eddigi rövid fennállása alatt is konzultációt folytatott alkotmányjogásszal, a legfõbb ügyésszel, a Legfelsõbb Bíróság büntetõ kollégiumának vezetõjével, és a jövõben az alkotmányügyi bizottsággal együtt szeretnénk javaslatot tenni egy közös állásfoglalás és az eljövendõ gyakorlatot irányító országgyûlési határozat meghozatalára.

Az érvényben lévõ jogi szabályozásból ugyanis egyértelmû, hogy a mentelmi bizottság és az Országgyûlés hatásköre csupán a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány elbírálására terjed ki, a büntetõeljárás felülbírálatára azonban nem. A mentelmi bizottság tehát nem jogosult elbírálni, hogy a megkeresésben megjelölt cselekmény bûncselekmény-e vagy sem, a nyomozati adatok, a vádirat vagy a magánindítvány megalapozott-e vagy sem. Csupán egyet jogosult vizsgálni: az eljárás politikai vagy egyéb indítékból nem veszélyezteti-e a felelõsségteljes képviselõi tevékenység zavartalanságát.

A mentelmi bizottság javaslata tehát nem az érintett országgyûlési képviselõ büntetõjogi felelõsségének a kérdésében való állásfoglalás. Szeretném rögzíteni, hogy a mentelmi jog nem egy fõúri privilégium. A képviselõi megbízatás, a képviselõi tisztség nem büntethetõséget kizáró ok. A mentelmi jog fenntartása nem jelenti annak kinyilvánítását, hogy a képviselõ ártatlan, mint ahogy a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány sem jelenti a képviselõ bûnösségének a kinyilvánítását.

Ezeknek az érvényesíteni kívánt szempontoknak a figyelembevételével és a részletesen indokolt javaslatban leírtak alapján - egy tartózkodás mellett meghozott döntésével - indítványozza a mentelmi bizottság az Országgyûlésnek, hogy az adott esetben Horn Gyula képviselõtársunk mentelmi jogát ne függessze fel, tehát a mentelmi jogot tartsa fenn. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage