Csizmadia László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ, az alkotmányügyi, törvény-elõkészítõ, igazságügyi és ügyrendi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi, törvény-elõkészítõ, igazságügyi és ügyrendi bizottság jelentését változatlanul fenntartom, ahhoz érdemben hozzátenni, sem elvenni semmit nem kívánok. Igen röviden csupán néhány gondolatot szeretnék elmondani.

A bizottság 220 módosító javaslatot tárgyalt, ebbõl 43 javaslatot támogatott, 177 javaslat egyharmad támogatást sem kapott a bizottság ülésén.

A támogatott javaslatokkal kapcsolatosan el szeretném mondani, hogy a bizottság támogatott minden olyan javaslatot, amely a törvénymódosítás szellemével összhangban állott és amely az államigazgatás, illetve az önkormányzatok gyakorlati mûködését pozitív irányban befolyásolhatta.

Viszonylag nagy számúnak tûnik az el nem fogadott javaslatok száma. Ezzel kapcsolatban azonban el kell mondanom azt, hogy nagyon sok képviselõtársunk módosító javaslatát nem egységcsomagban tette meg, hanem tételesen, minden egyes szakaszhoz igazodóan önálló módosító javaslatot terjesztett elõ. Ez magyarázza azt, hogy ilyen nagy számú törvényjavaslat-kezdeményezés nem került elfogadásra, még egyharmados támogatást sem kapott a bizottságban.

Tisztelettel felhívom a képviselõtársak figyelmét: a bizottság munkájában nehézséget okozott az a tény, hogy több képviselõtársunk nem az elõírt alakban terjesztette elõ a törvényjavaslat módosítására irányuló kezdeményezését. Így a bizottság többször került olyan helyzetbe, hogy nem tudta megállapítani, hogy a módosítást benyújtó képviselõtársunk akarata ténylegesen mire irányul, a bizottságnak kellett kvázi mérlegeléssel megállapítani a módosítás tartalmát.

További ilyen nehézséget okozott, hogy a módosítást benyújtó képviselõtársak, illetõleg frakciótársaik a bizottság ülésén nem jelentek meg, így nem volt lehetõsége a bizottságnak a módosítás pontosítására.

A bizottság egyebekben az általa támogatott javaslatokat az alkotmánnyal, illetõleg a törvényes rendelkezésekkel összhangban állónak tartja, így javaslom az Országgyûlésnek a módosítások elfogadását. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

(9.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage