Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN, az MDF képviselõcsoportjának vezetõje: Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Az elsõ körben nem kívántam Gaál Gyula néhány megjegyzésére reagálni, most azonban egy véltnek titulált ellentmondás kapcsán kénytelen vagyok, melyben a fogyasztás visszafogása és a növekedés pártfogása közötti ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet egy, a beszédembõl kiragadott mondat alapján.

(12.20)

Nos, én azt hiszem, a kettõ mégsem mond ellent egymásnak, fõleg akkor, ha erre a fogyasztás-visszafogásra olyan rettenetesen megalapozott és hihetetlenül alátámasztott indokolást nem nyújtott volna a kormány, imígyen írva ezt a pótköltségvetés indokolása 100. és 101. oldalán. Megérdemli, hogy a kiemeléseket egy kicsit hangsúlyosabban mondjam.

A kiskereskedelmi - és figyelem, kiskereskedelemrõl beszélek! - forgalom a megfigyelhetõ körben csökkent. Az összes lakossági fogyasztás eddig valószínûleg legfeljebb csekély mértékben növekedett. A magas bérkiáramlás és a fogyasztásicikk-import gyors emelkedése viszont az év egészét tekintve bizonyosan a fogyasztás bõvüléséhez vezet. Hát kérem, itt háromszoros talány is van ebben az ügyben. De még a fogyasztás redukciója világos; amirõl én itt beszéltem, nem a termelõberuházások fogyasztása, hanem a kiskereskedelem és lakossági fogyasztás tekintetében tapasztalható.

Kérem, hogyan gondolja azt a tisztelt kormány, hogy beruházási preferenciát akar adni adókedvezményekben, miközben elhangzott, hogy a kis- és középvállalkozások körét kívánja beruházásra serkenteni? És éppen a kiskereskedelmi, a lakossági körben való fogyasztást akarja redukálni! Kérem, hogy a fenébe fognak beruházni többlettermék eladására, egy szûkülõ piacra az emberek Magyarországon?!

Ezt az ellentmondást szeretném látni feloldva ebben a pótköltségvetésben; hogy lehet megcsinálni egy piacbõvülõ beruházást iszonyú nagy állami preferenciával egy összeszûkítõ belsõ piacnál?! Ez ellen szóltam! És itt a növekedés, éppen a belsõ fogyasztási piac növekedése, ami nem növekedett, a tényszám szerint csökkent; de "bizonyos", "lehetséges", "netalántán" esetében még elõfordulhat, hogy egy icipici mértékben még nõ is! Hát erre a belsõ piacra hogy lehet majd beruházásösztönzésre adókedvezményt adni? És amikor megvan az új kapacitás, nincs kinek eladni... Hát evvel legfeljebb csak növeljük a raktárkészletet és a visszafizethetetlen hiteleket.

Nincs ellentmondás; a növekedésnek nincs alternatívája, de feltétlenül szükséges, hogy a növekedésnek a belsõ fogyasztási piacon is meglegyen a felvevõpiaca. Mert kérem, egy debreceni cipész kisvállalkozó nem a mariahilferstrassei osztrák polgárok cipõit fogja megtalpalni, ha éppen nyit egy kis cipõüzletet! Világos tehát, hogy azért ebben a körben tisztán kell látni. A nagyon nagy beruházások azok, amelyek az exportképes árualapokat termelik, de a magyar kis- és középvállalkozói kör 80 százaléka belföldön szolgáltat és teljesít. Ha itt visszafogunk, tönkretesszük a már megkezdett növekedést ebben a körben is, és tönkretesszük azokat a vállalkozókat, akik az elmúlt években végre egy kicsit levegõhöz jutottak.

Nincs itt ellentmondás, nem szabad kiragadni mondatokat. És többre nem kívánok reagálni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage