Kelemen András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Alapvetõen eddigi vitánk is arról szólt, hogy a pótköltségvetés benyújtása szükséges volt-e vagy szakmailag értelmetlen. Ez évi nehézségeinket ugyanis enélkül is áthidalják jelentõs devizatartalékaink, amelyek megközelítik a 7 milliárd dollárt, valamint a felvett hitelek. Elhangzott, hogy amennyiben egy ténylegesen fenyegetõ válsághelyzet miatt szükséges pótlólag a költségeket vetni, akkor a 100 milliárdokban mérhetõ hiány - mely döntõen kamatfizetésbõl áll össze - és a 10 milliárdokban mérhetõ kiadáscsökkentés, a néhány milliárdot kitevõ adóteher-növekedés, a 2 milliárdnyi központi költségvetési szervekre kirótt befizetés, mindezek aránytalansága folytán nem képes javítani a helyzetet.

(16.30)

A javasolt intézkedések egy része pedig éppen lassítja a gazdasági növekedést - a kiadások javasolt visszavágása ugyanis igen jelentõs részben beruházások leállítását jelenti. Az állami pénzalapok csökkenése ebbe az irányba hat.

Gondolni kell arra is, hogy a fogyasztási adók emelése döntõen forgalomcsökkentõ, és a fekete- vagy szürkegazdaságot erõsítõ hatású.

A továbbiakban ennek a pótköltségvetésnek egy különös részterületére térnék át, amely a befizetésekkel foglalkozik. A pótköltségvetés ugyanis kevésbé sújtja a Külügyminisztériumot, mint más tárcákat, de az 52 milliónál valamivel több forint is - amivel a magyar diplomácia kereteit meg kívánják rövidíteni - komoly mûködési gondokat okozhat. Ezért, Csapody Miklós képviselõtársammal együtt, egy módosító indítványt adtunk be a mai napon, és a továbbiakban ezzel kapcsolatos megjegyzéseimet és javaslataimat a részletes vitában szeretném elmondani. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage