Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elõször, mielõtt a hozzászólásomat megtenném, kénytelenek vagyok az elõttem szólót kijavítani, mert nem közpénzekrõl szól a törvény, hanem a költségvetést érintõ tételrõl, s ez némi különbséget jelent.

Tehát a kormány által elõterjesztett, az EXPO '96 Budapest Nemzetközi Szakkiállítás megrendezésének lemondásáról szóló, T/93. számú törvényjavaslat tárgyalásra való alkalmasságáról a következõkben foglalom össze a gazdasági bizottság kisebbségi véleményét:

Az Ipari Minisztérium elõterjesztésében - amelyet dr. Gyarmati András helyettes államtitkár adott elõ - az expórendezés eddigi történetébõl döntõ elemként volt kiemelve a pártrivalizálás, a pártpolitikai célok meghatározó szerepe.

Megvizsgálva az expó megrendezése és elutasítása mellett felsorakoztatott érveket, arra a következtetésre jutottunk, hogy egy korábbi, egyezségben elfogadott koncepció alapján most ténylegesen pártpolitikai megfontolások terelték a kormányzó pártokat az expó lemondásának csapdájába.

Különösen szembetûnõ volt ez a gazdasági bizottság '94. szeptember 28-ai ülésén, ahol az elõterjesztõ részérõl kizárólag csak a negatív beállítás jelent meg, még az esetleges lemondásból eredõ hátrányok sem kerültek megvilágításra. Az expó kapcsán megszaporodott egyéni kezdeményezések pozitív hatását sem említette az elõterjesztõ, aminek jelentõségét megdöbbentõen kiemelték az érdekképviseleti szervezetek hozzászólásai.

Vékony László, a Somogy megyei expómegbízott is kiemelte, hogy a világkiállítás a tervek szerint nemcsak a kerítésen belül zajlott volna, hanem egész Magyarországon, tekintettel arra, hogy Budapest szálláshely-kapacitása nem fejleszthetõ fel erre a csúcsigényre - számos gazdasági megfontolásból. Tehát egy diszlokált világkiállítási terv került az asztalra, amihez a vidék a maga részérõl egyértelmûen csatlakozott, amit a petíciókban is leírtak. A vidék ilyen értelemben csalódott: a vidék nagyon szerette volna az expót.(Derültség a bal oldalon.)

Krasznai Endre, a XI. kerületi önkormányzat alpolgármestere, mint annak a kerületnek a tisztségviselõje, ahol a világkiállítás elhelyezkedik, elmondta, hogy ez a terület a kerületnek és a fõvárosnak is több évtizede elhanyagolt része volt, és reményt sem láttak arra, hogy saját erõbõl ezen változtatni tudjanak.

(10.50)

Ezt a reményt nekik az expó adta. Nemcsak a világkiállítási terület által behatárolt területre gondolt, hanem az azt övezõre is, hiszen az infrastrukturális változások és a világkiállítás jelenléte még nagyobb távolságban is felértékelte az addig elhanyagolt területeket. Elmondása szerint a kormány indoklása anyagi vonatkozású volt, finanszírozási problémákra hivatkozott; az azóta látható, olvasható számítási eredmények több száz százalékkal térnek el egymástól. Így nem lehet komolyan venni ezt az elõterjesztést.

Mózsi Ferenc, a Magyar Szellemi Védegylet ügyvezetõ elnöke párhuzamot vont a Németh-kormány határnyitása és az expó között. A határnyitásra, mint egy reformlépésre hivatkozva fejezte ki megdöbbenését, hogy ez az irányvonal miként tudott úgy megváltozni, hogy egy hasonlóan nyitás jellegû döntéstõl visszaforduljon. Ezért érte õket meglepetésként az a bejelentés, ami - valóban nem várva meg a parlament véleményét és valóban ütközve a parlamenti döntéssel - mintegy megelõlegezte országnak-világnak az expó lemondását.

Idézek hozzászólásából: "Horn Gyula miniszterelnök úr ezelõtt néhány nappal megkísérelte megszólítani a nemzetet, feltárva az ország valós állapotát. Ezt egy üdvözlendõ lépésnek tartom.

Hadd emlékeztessek arra a néhány gondolatára, ami arról szólt, hogy szegények vagyunk, türelmet kérünk, kitartást kérünk és hitet kérünk. Ilyenkor meg kell kérdezni azt, hogy ha valaki szegény, türelmet kér, kitartást és hitet, akkor hogyan vehet el türelmet, örömet, kitartást és hitet emberektõl, akik 1981 óta hisznek abban, hogy ennek a kis országnak érdemes kiállnia és van mivel kiállnia Kelet-Európa és az egész világ közvéleménye elé. Ajánlásában kérte a képviselõket, hogy - nem lemondva még a rendezés lehetõségérõl - tárgyalják újra az expó ügyét."

A bizottsági ülésen részt vevõ többi szervezet is kifejtette álláspontját az expó megrendezése mellett. Az idõvel való takarékosság miatt ezeket nem ismertetem, de bátran állítom, hogy mindegyik magvas gondolatokat, hitet, reményt sugárzott a tenniakarásról és a már mûködõ kezdeményezésekrõl, konkrét tettekrõl.

Kisebbségi véleményünk szempontjából döntõnek ítélem Kassai Róbertnek, a Világkiállítási Iroda vezetõjének javaslatát, mely szerint a kormány elõterjesztését a döntéstõl függetlenül is ki kell egészíteni. Óriási problémát jelentenek a fõváros világkiállításra való felkészítésével kapcsolatos számszaki bemutatások. Ezek nem tekinthetõk át, mert nem tételesek. Szükséges, hogy a parlament megismerje ezeket a számokat: hogy mit tartalmaznak, összefüggenek-e a világkiállítás megrendezésével, indokoltak-e vagy nem, helyesek-e az összegek vagy nem.

Hiányzik az anyagból a világkiállítás megrendezésének gazdasági haszna. Ezért a Világkiállítási Iroda elkészítette az E-variánst, amely a költségeket taglalja, ezen kívül minden olyan gazdasági eredményt felsorol, ami a világkiállítás megrendezése esetén bekövetkezne. A szükséges adatokkal és javaslatokkal kiegészített E-variánst a képviselõk vagy megkapták vagy rövidesen meg fogják kapni. Ez mintegy 60 oldal.

Bíró Péter, a Magyar Rektori Konferencia képviseletében, felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányprogramban szerepel a felsõoktatás fejlesztése - létszámban is dinamikusan -, továbbá a világkiállítás területén az egyetemi negyed megépítése, de a kormány elõterjesztése ezekre határidõt nem tartalmaz.

Összegezve megállapítjuk, hogy az expó esetleges lemondása kihat az ország gazdasági és politikai jövõjére, pozitív irányának megtöréséhez vezethet. Különösen az újrarendezõdõ Közép-Európában elfoglalt helyünket, kapcsolatrendszerünk kiépíthetõségét érinti hátrányosan; a kormány elõterjesztése az országon belül kialakult összefogást, a programok egymásra építését, a pozitív célok által gerjesztett kezdeményezéseket szétzúzza. Ezért nem fogadható el egy olyan elõterjesztés az expó lemondásával kapcsolatban, amely nem tárja fel számszerûen - sem hatásában, sem mérlegelésre is lehetõséget adóan - a lemondás következményeit.

Mindezek alapján a kisebbségi álláspont az elõterjesztés jelen formában való tárgyalását elutasítja. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage