Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, Elnök úr, a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény alapján, valamint az egyes értékpapírok nyilvános forgalmazásáról, valamint az értékpapír-tõzsdérõl szóló 1990. évi VI. törvény második rész 6.§ elsõ szakasza alapján, továbbá ugyanezen törvény 84.§-a alapján interpellációt nyújtottam be a pénzügyminiszter úrhoz és a legfõbb ügyész úrhoz. Interpellációm tárgya a Pillér I. Elsõ Ingatlanbefektetési Alap károsultjainak ügye.

A választópolgárok ugyanis panasszal kerestek meg, akik kisnyugdíjasok, volt politikai üldözöttek, kisemmizettek, a Pofosz és az '56-os szervezet tagjai. Elõadták, hogy a részleges kárpótlás során a nehezen megkapott kárpótlási jegyüket a Pillér I. szenzációs befektetési lehetõségérõl szóló felhívására átadták az alapnak. Mint kiderült, tették ezt a semmiért. Történt ugyanis az, az azóta országos botránnyá dagadt ügyben, hogy 1994 augusztusában 5 százalék hozadék illette volna meg a kisbefektetõket, de az alap a megállapodás ellenére megtagadta a jutalék kifizetését, az illetékhivatallal való vitájukra hivatkozva. Az egész ország területén az emberek tömegét csapták be, közben pedig egymásnak nagy fizetést osztva alakították ki ezt a jelenlegi helyzetet.

A fenti ügy véleményem szerint kimeríti a hûtlen kezelést, és tény az is, hogy megtévesztõen reklámoztak, ha az 1990. évi VI. törvény 83.§-ában leírtak szerint értelmezzük a megtörténteket.

Kérem az államtitkár urat, és kérem a fõügyész urat, válaszoljanak, mit kívánnak tenni a károsultak megsegítése ügyében. A legfõbb ügyész úrtól azt is kérdezem, kíván-e büntetõ eljárást indítani a Pillér I. vezetõi ellen? Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage