Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Tisztelt Ház! 1994. június 5-én Orosháza-Szentetornyán özvegy Mazula Istvánnét brutális kegyetlenséggel agyonverték, 68 éves lányát súlyosan bántalmazták.

Ugyancsak Szentetornyán az elmúlt télen száz, vagyon elleni bûncselekmény - vagy egyszerûbben fogalmazva: betörés - történt, és a nyomozóhatóság megállapította, hogy mind az élet elleni bûncselekmények elkövetésével, mind pedig a vagyon elleni bûncselekmény elkövetésével ugyanazok a személyek gyanúsíthatók.

A helyi rendõrkapitány úrral és a megyei rendõrfõkapitány úrral történt elõzetes megbeszélésem alapján Orosháza város önkormányzata hathatós segítséget kíván nyújtani a szentetornyai polgároknak, hogy egy rendõrõrs vagy rendõrcsoport kerüljön felállításra.

A város önkormányzata biztosítani tudja az ehhez szükséges épületet, és hajlandó anyagi segítséget is nyújtani a felmerülõ üzemanyagköltség vonatkozásában.

Tisztelettel kérem a belügyminiszter urat, szíveskedjék segítséget nyújtani abban, hogy ezen rendõrõrs - de úgy tudom, már nincs rendõrõrs, tehát e rendõri csoport - kialakításra kerüljön. Tisztelettel kérem, hogy szíveskedjék az ehhez szükséges két személy beállításának anyagi feltételeit biztosítani. S természetesen szükséges az õrshöz egy gépkocsi is.

Interpellációm végén utalnék rá - elnézést, ez nem a belügyminiszter úrra tartozik, de mindenképpen szólnom kell róla -, hogy e sajnálatos esettel kapcsolatosan a 168 óra elmúlt heti száma, illetve az Objektív - hogy finoman fogalmazzak, de akkor a nevét veszem - nem objektív módon tájékoztatott a történtekrõl. Megpróbált az esettel kapcsolatosan etnikai konfliktust szítani a kétegyházi esethez hasonlóan a cigány és a magyar lakosság között. Tekintettel arra - és az írásban benyújtott interpellációmból kiderült -, hogy a gyanúsítottak köre két-három cigánycsaládra terjed ki.

Tisztelt Ház! Szó sincs arról, hogy a szentetornyai polgárok bármilyen fenntartással fogadnák az ott élõ dolgos cigányokat, hosszú idõ óta békében élnek. Itt egyszerûen arról van szó, hogy néhány ember, aki nem dolgozik, köztörvényes bûncselekményt követett el, s úgy gondolom, hogy ezt etnikai konfliktusnak beállítani több mint felelõtlenség.

Tekintettel arra, hogy Kõszeg képviselõtársam a múltkor idézett a lapjából, engedjék meg, hogy az Új Demokratából két mondatot idézzek. (Moraj az MSZP padsoraiban. - Közbeszólás a bal oldalról: Ez itt a reklám helye!) Elnézést, mindjárt befejezem. "Tûrhetetlen, hogy Magyarországon fasisztának neveznek falusi embereket, akik a maguk egyszerû módján lázadoznak egyfajta terror ellen, akik féltik az életüket, és dühükben és keserûségükben már képtelenek árnyaltan fogalmazni. Mi a nagyobb bûn? A gyilkosság vagy az afölötti harag mondatai."

Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage