Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is, ami az említett sajnálatos és tragikus eseményt illeti, hadd tájékoztassam a tisztelt Házat, hogy a rendõrség viszonylag rövid idõn belül elfogta a tett elkövetésével gyanúsítható személyeket. A kivizsgálás és a bizonyítási eljárás jelenleg is folyik. Alapos ok van feltételezni, hogy a gyilkosságon túlmenõen több bûncselekmény elkövetésével is vádolhatóak lesznek.

Ugyancsak elõzetes letartóztatásban van további kilenc fõ, akik lopással, rablással és betöréssel gyanúsíthatóak.

Mindezen intézkedések következményeként a településen az elmúlt három hónapban mindössze két, kisebb súlyú bûncselekmény történt. Tény azonban, hogy a gyilkosság elkövetését követõen a lakosság érthetõ felháborodása miatt egy falugyûlést tartottak, ahol több igény és követelés is megfogalmazódott. Így többek között az is, hogy a falunak állandó rendõrõrsre vagy rendõrállomásra lenne szüksége.

A helyi rendõrség, az orosházi rendõr-kapitányság intézkedéseként négy fõvel folyamatosan ellenõrizteti a területet, másrészt a megyei rendõrfõkapitányság és az érintett önkormányzat tárgyalásainak eredményeként az a megállapodás született, hogy Szentetornyán rendõrállomást kell létesíteni.

(15.30)

Az épületet az önkormányzat fogja biztosítani, és valóban a mûködési költségekbõl is részt vállal. A rendõrség pedig belsõ átcsoportosítással négy fõt fog biztosítani.

Az is tény, hogy itt is és máshol is további fejlesztésekre lenne szükség, a minisztérium és a rendõrség költségvetése azonban jelenleg ezt teszi lehetõvé. Amennyiben a késõbbiekben a fedezet megteremthetõ, további intézkedéseket is tenni lehet. Bízom abban, hogy a most megtehetõ elsõ lépések, a rendõrállomás létrehozása jótékony hatással lesz a környezõ települések közbiztonságára, a rendõrállomás létrehozására igen közeli jövõben fog sor kerülni.

Itt akár meg is állhatnék, hiszen kérdés, nemcsak kérés hangzott el, egy momentumot tartok mégis szükségesnek hangsúlyozni, az önkormányzat hozzáállását, az önkormányzat és a rendõrség megfelelõ együttmûködését. Az önkormányzat, felismerve, hogy neki is az az érdeke, hogy valóban javítson a településen a közbiztonság helyzetén, és megértve a rendõrség helyzetét, megtette azokat a lépéseket, amelyek jelentõs mértékben elõremozdították azt, hogy itt egy rendõrállomás létrejöhessen. Ezt én példaértékûnek és máshol is követendõnek tartom. Ilyen példák korábban is voltak. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage