Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ugye, a kifogásolt mondat úgy hangzik, hogy a kormány megszüntette a tankerületi oktatási központokat, és képviselõ úr megnyugtatott minket a tekintetben, hogy tudomása szerint nem szûntek meg ezek a tankerületi oktatási központok, és elfogadhatjuk információját, mert egyébként egy tankerületi oktatási központ vezetõje a képviselõ úr. (Derültség a bal oldalon.)

Ami a kifogásolt mondatot illeti, engem, miután az interpelláció benyújtása megtörtént, megkeresett az az újságíró, aki ezt az interjút készítette a Belügyminisztérium egyik fõosztályvezetõjével, és jelezte nekem, hogy rosszul fogalmazott a cikk megírása kapcsán, a fõosztályvezetõ nem múlt idõben beszélt errõl az ügyrõl, hanem akkor, amikor az interjú kapcsán arról beszélt, hogy milyen decentralizált szervezetek vannak és azoknak milyen jövõbeni szerepe lehet, akkor a kormányprogram alapján hivatkozott arra, hogy például a tankerületi oktatási központokat a kormány meg kívánja szüntetni, mert ez van a kormányprogramban. Tudomásom szerint egyébként az interjút készítõ újságíró önt is megkereste és ugyanezt az információt, nevezetesen azt, hogy saját hibáról van szó, õneki is elmondta. (Derültség.)

Egyébként a tankerületi oktatási központok nem szûntek meg, a kormányprogram azonban valóban tervezi ezeknek a megszüntetését, és természetesen nem törvényellenes módon. Egyrészt az már úgy gondolom, bizonyított, hogy nem szûntek meg, mûködnek ezek az oktatási központok, másrészt pedig a Mûvelõdésügyi Minisztériumban folyik a törvény módosításának az elõterjesztése. Amikor ez elkészül, akkor ezt be fogják hozni a parlament elé és a parlament fog ezeknek az ügyében a jövõben határozni.

Szeretném közölni a tisztelt képviselõ úrral, hogy a belügyminisztériumi fõosztályvezetõ jogosult olyan szakmai kérdésekben nyilatkozni, amelyek az önkormányzatok mûködésével, a velük munkakapcsolatban álló államigazgatási szervek tevékenységével összefüggenek. Természetesen, és ezért is köszönöm az interpellációt, az nem lenne általában szerencsés, hogyha köztisztviselõk politikai szerepléseket vállalnának, de itt egy szakmai kérdéssel kapcsolatos interjúról volt szó. A politikai szerepvállalást, mint ahogy az elmúlt négy évben is számos képviselõ esetében, illetve hivatalnok esetében, akik részben itt ülnek most az ellenzék soraiban, nem tartottuk szerencsésnek, a jövõben sem tartanánk annak, és kerülendõnek is, remélem, hogy mint eddig ilyenre nem került sor, erre a jövõben sem fog sor kerülni. Azért is köszönöm az interpellációt, mert felhívta a figyelmet egy valóban hibás nyilatkozatra. A hiba helyreigazítására azóta az intézkedések megtörténtek. Ez ugyanazokban a lapokban meg fog jelenni. Kérem tisztelt képviselõ urat válaszom elfogadására. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage