Semjén Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Elnök Úr! Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! A korábbi kormány és parlament ígérete és szándéka ellenére, akkor nem született meg egy méltó, az európai normáknak megfelelõ állatvédelmi törvény. A törvény szükségességét sajnos számtalan szörnyûséges eset támasztja alá: a vágóhidakon okozott szükségtelen szenvedések, bizonyos megkérdõjelezhetõ indokoltságú állatkísérletek, lelketlen állattulajdonosok embertelenségei.

Noha kétségtelenül elõrelépés is történt az utóbbi években, így az állatviadalok visszaszorítására tett határozottabb lépések, ezek azonban messze nem elégségesek.

A természetjogból eredõen minden teremtményt megilletnek - a természet rendje szerint nekik kijáró módon - bizonyos jogok. Úgy hiszem, hogy ezeknek a jogoknak és normáknak törvényi szintû rendezésével tartozunk a magunk emberségének is. Továbbá, amikor oly fontos számunkra, hogy mit gondol rólunk a civilizált világ, a fenti szempontból a jelen állapotok barbár képet festenek rólunk.

A kormány által ebben az évben meghozatni szándékozott törvények között nem szerepel ilyen törvényjavaslat. Meggyõzõdésem, hogy mindez nem oldható meg megnyugtatóan itt-ott való részszabályozással, hanem átfogó, az alapelveket világosan rögzítõ, önálló törvényre van szükség.

Kérdezem az államtitkár asszonyt, hogy a kormány tervezi-e az állatvédelmi törvényjavaslat benyújtását a parlamentnek. Köszönöm a megszólalás lehetõségét. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage