Berregi István Tartalom Elõzõ Következõ

BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem önhöz szól, valóban azzal a címmel, hogy "Ki vethet az õsszel és ki arathat a nyáron?".

Kérdezném a miniszter urat, van-e szándéka a minisztériumnak, illetve az ön kezdeményezésére a kormánynak valamilyen szintû, egyértelmû rendelettel szabályozni azt, hogy az új tulajdonosok minél elõbb birtokba kerülhessenek, és legalább a használati joguk biztosítva legyen.

A jelenlegi helyzet ugyanis közismert. Itt a vetés ideje, az új gazdák birtokba kívánják venni földjeiket, ezt azonban több oknál fogva nem tehetik. Vagy azért, mert az ingatlan-nyilvántartási részmunkálatokkal nem készültek el a hatóságok, vagy azért, mert a már eddig megvásárolt földek, illetve a részaránytulajdon átadására kötelezettek, a földek jelenlegi használói - akár szövetkezetrõl, akár állami gazdaságról legyen szó - nem egyszer vonakodnak eleget tenni még a földkiadó bizottság határozatának is. Így az az elv, amit Nagy Tamás úr az Agrárszövetség képviseletében az elmúlt tavasszal hangoztatott - aki vet, az arasson -, kellõ továbbélési biztosítást kap hatósági segédlettel. Rengeteg vita, peres ügy és jogos felháborodás adódott abból, hogy az eddigi használók csak bevetik a földet és persze aratni is õk akarnak.

(16.00)

Ma már teljesen elfogadhatatlan ez az elv, hiszen ezen már túl kellene lennünk, az új gazdákat birtokba kellett volna juttatni, a használatot akár ideiglenesen is bizitosítani a részükre azért, hogy a megvásárolt vagy a kiadott földjeiket végre mûvelni tudják, és talán a jövõ nyáron némi szerény eredményt is elérhessenek.

Nagyon szomorú az az elhúzódó taktikázás és a mezõgazdasági üzemek részérõl megnyilvánuló és felismerhetõ idõhúzás, melynek egy célja van csak: hogy a szövetkezeti, illetve gazdasági vezetõi nómenklatúra továbbélhessen, és még azt a kevés maradék vagyont is felélje, ami nem a maradványtagságé, élén a vezetõkkel, hanem valamennyi üzletrész-tulajdonosé is. Természetesen itt is tisztelet a kevés kivételnek.

Remélem, a kormány nemcsak választási fogásként ígérte kampányában a mezõgazdaság talpraállítását, de valóban tenni is szeretne ez ügyben. Tudom, a törvény életbeléptetése az országban száz, esetleg kétszáz téeszvezetõnél vagy más, nagyobb földterületet használónál nem okoz osztatlan sikert, de biztos vagyok abban, hogy sok tízezer állampolgárnak pedig nagy megnyugvást és végre valami elégtételt jelentene az eddigi sok-sok félrevezetéséért és becsapásáért.

Kérem és várom miniszter úr válaszát. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage