Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Kérdésére a válaszom: határozott igen.

A kormány programjának nagyon lényeges tétele, hogy a kárpótlás és a részaránytulajdon rendkívül fontos ügyét a lehetõ legrövidebb idõn belül megnyugtatóan rendezzük. Ezért meggyorsítjuk a kárpótlási árverések befejezését, a földek kimérését és az ingatlanok nyilvántartásba vételét is. Ez önmagában nem megy. A csak törvénymódosításokkal rendezhetõ ügyekre tekintettel pedig javasoljuk a kárpótlás ügyeinek törvényi lezárását - ami a befejezést segíti elõ - és a földkiadó bizottságokról szóló törvény módosítását.

A termõföldtulajdon rendezése a mezõgazdaság egyik legsúlyosabb terhe. A kormány eredetileg 1993. március 31-ei befejezést ígért, de nem tartotta be. A földkiadó bizottságok fele nem mûködik. Ezek a törvények csak változtatásokkal lesznek végrehajthatók. Mi az ezekre a változtatásokra vonatkozó javaslatokat a parlament elé terjesztjük azért, hogy a rövid idõn belüli végrehajtást meg tudjuk oldani, és azért, hogy senki se taktikázhasson tovább velük. A taktikázásra egyébként az ad lehetõséget, hogy a törvény nem hajtható végre: a számonkérés lehetõsége nagyon sok ponton hiányzik belõle.

Az ön által is ismeretett elvrõl én azt szeretném mondani: végre vethessen, aki akar, de a termést is õ arassa le. Kérem válaszom tudomásulvételét. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage