Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! A három éve érvényben lévõ kárpótlási törvények szerint az egyes gazdaságoknak és a helyi földrendezõ bizottságoknak közösen kellett megegyezni a kárpótlásra kerülõ földterületek kijelölésérõl. Természetesen, mivel az érdekek ellentétesek voltak, sok helyen nem tudtak megegyezni és bírósághoz fordultak.

Ezek a pereskedések olyannyira elhúzódtak, hogy 64 esetben még most sincs jogerõs ítélet, ezért közel 300 helységben még egyáltalán nem volt földárverés. Érthetõ ezen helységekben a földre váró kárpótlásijegy- tulajdonosok elkeseredése, hiszen az idõ múlásával a kereslet a földre egyre csak nõ, reményeik pedig fogynak. A miniszterelnök úr expozéja szerint a kormánynak is az a célja, hogy legkésõbb jövõ év végéig befejezõdjenek a kárpótlások.

Kérdezem a tisztelt államtitkár asszonyt, mit tesz a tárca annak érdekében, hogy a pereskedések mielõbb jogerõs ítéletekkel véget érjenek és ezekben a helységekben is földhöz jussanak a kárpótoltak. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage