Boros László Tartalom Elõzõ Következõ

BOROS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagy érdeklõdéssel hallgattam Sepsey Tamás igen tisztelt képviselõtársam elõadását. Természetesen ebben a két percben, amire lehetõséget kértem, mindenre nem lehet felelni és válaszolni. Én õt végtelenül tisztelem azért, mert a kárpótoltak ügyét annyira a szívén viseli. Tisztelem azért is, hogy a bérarányok kérdésében ilyen markánsan megjelenítette az ellentmondásokat, amelyek léteznek, és tisztelem azért is, mert sûrûn emlegette a szakszerûséget, számonkérve a mostani kormánytól.

Amiért nem tudom egészen tisztelni: míg egyfelõl tiszteletre méltó azok védelme, akik már a kárpótlásban részesültek, nehezen tudom értékelni azt, hogy van, aki 26 hónapja vár arra, hogy a kárpótlási hivatal egyáltalán válaszoljon a beadott kérelmére, és van olyan országgyûlési képviselõ, aki egy éve vár arra, hogy a kárpótlási hivatal vezetõje a részére megcímzett levélre egyáltalán válaszoljon. Ez az egyik.

A másik: ezek a bérarányok, amiket elmondott a képviselõ úr, nem '89 elõtt alakultak ki, és nem '94 nyarától alakultak ki. Ezek a bérarányok, a végkielégítés - és a többi, ami irritálja a lakosságot - az elmúlt négy esztendõben alakult ki. A szakszerûségrõl pedig csak annyit: én nem tudom megítélni, hogy a kormány által - mondjuk gépelési hibából - elõterjesztett és visszavont javaslat mennyire minõsül a szakszerûtlenség nagyon jó példájának. De hadd mondjam el azt, hogy az elõzõ kormány az elmúlt négy év alatt -1990- 91-ben 34, '91-92-ben 12, '92-93-ban 19, '93-94-ben 8 - összesen 73 darab törvényt visszakért vagy visszavont. Ehhez még egy adatot hadd tegyek hozzá - és ezzel a szakszerûség példázatait be is fejezem: az Alkotmánybíróság ugyanezen idõ alatt összesen 19 törvényrõl mutatta ki az alkotmánysértést. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage