Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Rendkívül rövid leszek. Én úgy gondolom, nagyon szerencsétlen dolog a magyar kormány bármely tagja részérõl, ha a kormány szószegését - azt, ha egy kormány nem tart be egy szerzõdést, nem tartja be az adott szavát - bármelyik kormánytag a védelmébe veszi.

A külügyminiszter úrnak tudnia kell, hogy a pacta sunt servanda elve minden jogszeretõ és jogtisztelõ állam alappillére. Ha ezt bárki nem tartja be, akkor a jogállamiság gondolata szenved sérelmet.

Egyebekben a külügyminiszter úr felszólalásával kapcsolatban az ellenzéki tisztesség elve megköveteli, hogy jelezzem: sajnos nem úgy van, ahogy jelezte Csóti kolléga. Tehát az új Házszabály 45. § (2) bekezdése értelmében idõkorlát nélkül szólalhat fel a kormány tagja. Mi ezt antidemokratikusnak tartjuk és ezért nem szavaztuk meg az új Házszabályt - többek között -, mert elfogadhatatlan, hogy éppen az a kormány, amelyik az Országgyûlésnek van alárendelve, bármikor, bármilyen idõmennyiségben felszólalhat egy témakörben, amikor az országgyûlési képviselõt csak két perc viszontreagálás joga illeti meg.

Tehát a jog megilleti a külügyminiszter urat, de én úgy gondolom, hogy mégiscsak a jog a mi oldalunkon áll, az ellenzék oldalán, a Független Kisgazdapárt oldalán... (Derültség.)..., amely ezt az antidemokratikus rendelkezést nem volt hajlandó megszavazni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage