Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Én mindenekelõtt Baráth Etele képviselõtársamnak egy mondatához szeretnék kapcsolódni. Õ azt mondta, hogy hiba az, amikor egyesek a világkiállítást a szocialista nagyberuházásokhoz hasonlítják, minthogy ma már nincsenek Magyarországon nagy építõipari állami vállalatok.

Kétségtelenül nincsenek, de az, hogy egy ilyen nagy rendezvény, mint a világkiállítás, a szocialista nagyberuházásokhoz hasonlítható-e, az nem azon múlik, hogy akik kivitelezik, azok állami nagyvállalatok-e. Nagyon sok szocialista nagyberuházást nyugati magánvállalatok valósítottak meg. Ez azon múlik, hogy akik finanszírozzák, akik megrendelik, akik döntenek róla, azok úgy viselkednek-e, mint a szocialista tervhivatal és mint a szocialista beruházók annak idején, vagy úgy viselkednek-e, mint a közpénzzel vagy a saját pénzükkel felelõs módon gazdálkodó döntéshozók. Ez a kérdés, és ha eddig nem tudtuk volna, akkor itt ma hallottuk Hasznos Miklós képviselõtársunktól, hogy akik az expót pártolják, azok úgy akarnak ma is bánni a köz pénzével, ahogy negyven éven keresztül a szocialista nagyberuházók bántak vele. (Zaj.) Ez az oka annak, hogy nekünk a harmadik parlamentben is azt kell mondani - mert a harmadik parlamentben is él még ez az álláspont -, hogy így bánjanak a köz pénzével, arra nekünk továbbra is nemet kell mondanunk és a jövõben is mindig nemet kell mondanunk. Ez a dolog lényege. Nekünk a negyven milliárd is sok, mert nem a saját pénzünkrõl van szó, hanem a köz negyven milliárdjáról van szó. (Közbeszólás: Ez igaz!)

Végül még két apróságot szeretnék megjegyezni: üzletemberek a világkiállításokra nem járnak kiállítani és üzletet kötni. Aki a világkiállítástól az üzletemberek... (A képviselõ mikrofonját kikapcsolják.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage