Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.

Valóban ügyrendi ügyben kértem szót, mégpedig a mostani Házszabály 52. §- ára és a korábbi Házszabály 45. § (2) bekezdésére hivatkozással, hiszen a korábbi Házszabály alkalmazandó azokban az ügyekben, ahol már korábban valamely ügynek az általános vitája megkezdõdött.

Emlékeztetném elnök urat, hogy ma, amikor napirenden kívül felszólaltam, akkor elnök úr egy mondat felének elmondása közben engem félbeszakított, amit én tisztelettel tudomásul vettem, hiszen ön a Házszabálynak megfelelõen járt el.

Ugyanakkor legyen szabad észrevételeznem, ha én ügyrendi kérdésben jelentkezem, akkor engem ne aposztrofáljon az elnök úr úgy, hogy az én ügyrendi problémámban jelentkezem. Tudniillik nekem nincs problémám, igen tisztelt elnök úr, hanem én felszólalhatok a Házszabály 52. §-a értelmében, a tárgyalt napirendi kérdést érintõ ügyrendi ügyben. Ez pedig nem az én ügyrendi ügyem. Jó lenne, ha elnök úr ezt a jövõben tudomásul venné.

A másik: a házbizottságban kifejezetten kértem, tisztázzuk a felszólalások sorrendjét, amikor is az elnök úr azzal zárta le az én ezzel kapcsolatos aggályomat, hogy eddig is úgy járt el az elnök úr, hogy az írásbeli bejelentkezések sorrendjében adott szót.

Ezek után kénytelen vagyok azt mondani, hogy az elnök úrnak a Ház részére adott tájékoztatása kifejezetten valótlan. Kérem, hogy az elnök úr ellen is és az érintett jegyzõk ellen is induljon fegyelmi vizsgálat, hogy derítsék ki... (Derültség.)..., ki lehetetleníti el a Ház munkáját azzal, hogy ön szándékosan kirekeszti a Független Kisgazdapártot a felszólalók sorrendjébõl.

Kérem, igen tisztelt MSZP-s képviselõtársaim, volt amikor már a kisgazdapárton nevettek az önök jogelõdjei, Rákosi Mátyás és társai. Tudjuk, hogy mi lett ennek a következménye: az ország idegen fegyverek alá való kijátszása! (Zaj.)

Hát mi nem fogjuk tûrni a demokrácia elõírásainak sárba tiprását! Tisztelettel kérem, hogy elnök úr most rendkívüli házbizottságot hívjon össze az ügy tisztázására.

Legyen szabad elõadnom, hogy én eljártam a jegyzõi irodában. A jegyzõi irodában azt mondták, hogy Hasznos képviselõtársam telefonon jelentkezett be a mai napon. Semmiféle írásbeliségnek nincs nyoma.

De emlékeztetném elnök urat, hogy a mi írásbeli kérelmeink..., s akkor teljesen értelmetlen lesz itt Házszabályra hivatkozni, teljesen értelmetlen lesz egy frakciótól elvárni, hogy mi az új Házszabály rendelkezéseinek meg a régi Házszabály elõírásainak figyelembevételével járjunk el.

Mi a régi Házszabály szerint már október 4-én beadtuk írásban felszólalási igényeinket - elnök úr, erre felhívnám a figyelmét -, azután újból beadtuk október 7-én, hogy, figyelemmel az október 8-án hatályba lépõ új Házszabályra, a korábban, a régi Házszabály alapján bejelentett felszólalási igényeinket fenntartjuk.

Tehát, igen tisztelt elnök úr, önnek ennek alapján kellett volna eljárnia. S miután ön egy országgyûlési képviselõcsoportot rekesztett ki a felszólalásban való részvételi lehetõségbõl, kérem, szíveskedjék rendkívüli házbizottságot összehívni a szünetben, hogy ezt a durva támadást a parlamentáris demokrácia ellen megpróbáljuk egy olyan megállapodással kivédeni, amely nem teszi lehetõvé a továbbiakban az ilyen, elnöki pulpitusról gyakorolt önkényt. Mert, ismétlem, az új Házszabály nem véletlenül hozta a 19. § (2) bekezdés d) alpontjában önre nézve, elnök úr, azt az elõírást, hogy ön köteles pártatlanul vezetni ezt az ülést.

Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage